„Pentru a încuraja şi consolida schimburile şi cooperarea la nivel de resursă umană, recent am decis ridicarea obligativităţii vizelor de intrare în Japonia pentru cetăţenii români şi sper că din ce în ce mai mulţi români vor veni să viziteze Japonia”, a declarat premierul Shinzo Abe, potrivit News.ro.

Premierul japonez a catalogat întâlnirea dintre el şi preşedintele Iohannis drept o ocazie excelentă pentru a dezvolta relaţii bilaterale noi între România şi Japonia şi a afirmat că va depune eforturi pentru consolidarea lor.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis, marţi după-amiază, la Palatul Cotroceni.

Premierul japonez avea programată pentru vizita la Bucureşti şi o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, însă, în condiţiile demisiei lui Tudose, întâlnirea a fost anulată, iar Shinzo Abe a mers la Muzeul Satului.

Turiștii stăini au cheltuit 40 mld. dolari în Japonia, anul trecut

Cheltuielile turiştilor străini în Japonia au crescut semnificativ în 2017, la nivelul record de 4.420 de miliarde de yeni (40 de miliarde de dolari), deprecierea yenului stimulând călătoriile spre "Ţara soarelui răsare", transmite Financial Times (FT), preluat de Agerpres.

În 2017, numărul vizitatorilor străini a urcat cu 19,3% faţă de anul precedent, la nivelul record de 28,69 milioane, a anunţat Agenţia niponă de Turism (JNTO).

În 2017, cheltuielile turiştilor străini în Japonia au urcat cu 17,8% comparativ cu anul precedent, fiecare trimestru din 2017 stabilind un nou record, arată datele JNTO.

Cei mai mulţi turişti străini au venit din China, aceştia cheltuind anul trecut 1.690 miliarde de yeni în Japonia, un avans de 14,9% faţă de 2016. Chinezii sunt urmaţi de taiwanezi (574,4 miliarde de yeni) şi de sud-coreeni (512,6 miliarde de yeni).

Akihiko Tamura, şeful JNTO, a scos în evidenţă dependenţa de turiştii asiatici şi a declarat că trebuie majorat numărul vizitatorilor din Europa, SUA şi Australia.

Guvernul premierului Shinzo Abe a pus turismul în centrul strategiei sale de creştere. Liberalizarea vizelor turistice pentru vizitatorii din China a contribuit la creşterea numărului de turişti.

Japonia şi-a îndeplinit cu cinci ani mai devreme obiectivul de a înregistra anual 20 de milioane de turişti străini până în 2020, iar cu 28,7 milioane de vizitatori străini în 2017 este în grafic pentru a-şi atinge noua ţintă, de 40 de milioane. În 2020, capitala Japoniei va fi gazda Jocurilor Olimpice şi Paralimpice.

Veniturile din turism au contribuit la excedentul de cont curent al Japoniei.