MAE atrage atenția că cetăţenii români care intenţionează să urmeze în Canada studii cu durata de peste 6 luni sau să lucreze, indiferent de durată, trebuie să obţină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

Conform regimului aplicabil tuturor celorlalte state exceptate de la obligativitatea vizelor de intrare în Canada, cetăţenii români care intenţionează să meargă cu avionul spre Canada, pentru şedere sau tranzit, trebuie să obţină în prealabil o Autorizaţie de călătorie electronică (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizaţia de călătorie electronică eTA se va putea obţine doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Aplicaţia aferentă va deveni disponibilă pentru cetăţenii români numai din data de 1 decembrie 2017, de la orele 16:00 (ora României).

În consecinţă, cetăţenii români care şi-au planificat zboruri directe cu destinaţia Canada, cu decolare înainte de ora respectivă, nu vor putea obţine eTA anterior îmbarcării şi nu vor putea intra în Canada decât în baza unei vize valabile, chiar dacă avionul va ateriza pe teritoriul canadian ulterior orei specificate.

Românii care intenţionează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră/feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să aibă doar un paşaport valabil, fără a mai fi necesară obţinerea eTA.

Autorizaţia de călătorie electronică (eTA) reprezintă o cerinţă impusă tuturor cetăţenilor străini exoneraţi de obligativitatea vizei canadiene, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizaţia eTA are o valabilitate de 5 ani (sau, după caz, până la expirarea valabilităţii paşaportului).

Procedura obţinerii eTA este simplă, durează doar câteva minute şi se realizează exclusiv online, prin completarea unui formular electronic cu datele personale ale pasagerului. Pentru obţinerea eTA şi, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetăţenii români trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil, indiferent de tipul acestuia (paşaport simplu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu temporar, paşaport diplomatic, paşaport de serviciu).

Cetăţenii români care deţin deja o viză canadiană valabilă o pot utiliza în continuare, până la expirarea termenului de valabilitate, fără a mai fi necesară obţinerea eTA.

Românii care au obţinut deja eTA după data de 01.05.2017, întrucât se încadrau la categoriile cărora li s-a aplicat prima etapă de liberalizare a regimului de vize (titulari ai unei vize de rezidenţă temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA), pot continua să călătorească cu avionul în Canada, pe baza aceleiaşi eTA, până la expirarea valabilităţii acesteia sau a paşaportului.

Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de liber-schimb UE-Canada (CETA), au fost eliminate și vizele pentru români şi bulgari, la intrarea în Canada. De la 1 mai, autorităţile de la Ottawa au introdus o ridicare parţială a vizelor pentru cetăţenii români.

Astfel, de la această dată, românii care au deţinut o viza canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau o viză valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), au putut sî viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză.