Davis, împreună cu omologul său din partea UE, Michel Barnier, a susținut o conferință de presă, după încheierea celei de-a patra runde de negocieri, care s-a desfășurat în această săptămână.

Cei doi negociatori au spus că discuțiile au fost mai clare, după ce premierul Theresa May a trasat câteva linii directoare în discursul pe care l-a ținut la Florența, pe 22 septembrie.

În opinia lui Barnier, însă, negocierile pot să mai dureze câteva luni până când se vor înregistra progrese suficiente în vederea trecerii la următoarea fază, cu privire la relaţiile viitoare.

”Vom avea nevoie de mai multe săptămâni, poate chiar luni, pentru a atinge «progrese sufiente» în legătură cu principiile acestei retrageri ordonate”, a declarat Barnier în faţa presei.

Jurnalistul de la Euractiv l-a întrebat pe Davis, în conferința de presă, dacă Marea Britanie plănuiște să introducă vize de intare în țară pentru Polonia, Bulgaria, România sau alte țări, după Brexit, sau dacă va ajunge la o înțelegere cu UE pe acest subiect și își va lua angajamentul să nu facă acest lucru.

Davis a răspuns: “Da, vom face acest lucru. Dacă nu mai suntem membri ai UE, suntem liberi să ne facem o politică a migrației care să ni se potrivească. Dar, după cum am spuns și înainte, acest lucru nu înseamnă că cetățenii din state membre UE nu vor mai putea veni și munci în Marea Britanie, dar vom avea această libertate.”

Barnier, care initial a evitat să comenteze, susținând că este o întrebare adresată negociatorului britanic, a explicat, la insistența jurnaliștilor, că nu este în poziția în care să poată comenta acest subiect.

În 2016, politicienii britanici care au făcut campanie pentru ieșirea țării din UE și-au axat discursul pe mesajul că polonezii, românii și bulgarii au ocupat joburile britanicilor. Celelalte țări din Europa de Est nu au fost la fel de expuse.

Politica vizelor în UE cere reciprocitate față de un terț. Acest lucru înseamnă că dacă, după Brexit, Marea Britanie va introduce vize chiar și pentru o singură țară din UE, toate cele 27 de state membre UE vor introduce vize cetățenilor britanici.

Această politică nu funcționează, însă, în relația cu SUA. În prezent, deși cetățenii americani pot intra fără viză pe teritoriul tuturor statelor UE, SUA menține vizele pentru polonezi, ciprioți, croați, români și bulgari.

Liderii UE insisită că negocierile trebuie să înregistreze ”progrese sufiente” cu privire la ”factura Brexitului”, drepturile cetăţenilor afectaţi de retragerea regatului din Uniune şi statutul frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord pentru ca aceste negocieri să se lărgească.

Londra subliniază însă că statutul viitoarelor relaţii şi comerţul sunt strând legate de aceste puncte preliminare de negociere şi că ar trebui discutate laolaltă.

Puteți urmări mai jos conferința de presă susținută de Michel Barbier și David Davis: