Arabia Saudită va elibera, în premieră, vize pentru turiștii străini. Statul musulman își dezvoltă masiv sectorul turistic, pentru a reduce din dependența de petrol
Riad, Arabia Saudita
Arabia Saudită va elibera vize turistice începând cu primul trimestru al lui 2018, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei AFP, prinţul Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, responsabil cu sectorul turistic din Regat, scrie Agerpres.
"Toate autorizaţiile guvernamentale" sunt în vigoare, a dat asigurări prinţul Sultan, care a vorbit luni de la sediul Comisiei pentru turism şi patrimoniu naţional, din Riad.
Această măsură este o premieră într-o ţară în care permisele de intrare erau până în prezent eliberate pelerinilor care călătoreau în locurile sfinte ale Islamului sau trebuiau obţinute graţie sponsorizării unui cetăţean saudit, a unei societăţi sau a unui organism oficial.
Eliberarea vizelor turistice face parte din "Vision 2030", programul iniţiat de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman Al Saud, cu scopul de diversifica economia regatului, de a reduce din dependenţa acestuia de petrol şi din imaginea de ţară ultraconservatoare.
Prinţul Sultan, unul dintre fiii regelui Salman, a adăugat că va fi vorba de vize electronice care vor fi puse la dispoziţia tuturor locuitorilor ţărilor care permit cetăţenilor lor vizitarea Arabiei Saudite.
"În prezent, pregătim regulamentele - cine este eligibil pentru o viză şi cum poate să o obţină", a adăugat acesta.
Arabia Saudită emite în prezent vize pentru cetăţenii unui număr specific de ţări, însă aceste autorizaţii sunt însoţite de restricţii, cum ar fi obligaţia de face călătoria cu o companie acreditată şi de a fi cazaţi în hoteluri indicate.
Prinţul moştenitor a făcut publice săptămâna trecută detalii despre un mega-proiect al unei zone de dezvoltare futuriste în nord-vestul regatului, care include o componentă turistică, necesitând investiţii de 500 de miliarde de dolari.
Riadul a anunţat, de asemenea, la 1 august lansarea unui proiect turistic de anvergură pentru transformarea a circa cincizeci de insule din Marea Roşie în staţiuni balneare de lux, care ar trebui să creeze până la 35 000 de locuri de muncă.
Printre altele, turiştii vor putea vizita în Arabia Saudită situri arheologice nabateene (construite în timpul Regatului Nabateean, din primele secole înainte şi după Hristos), cum ar fi oraşul Al Hijr (nord-vest), descris ca unul dintre cel mai bine conservate situri ale acestei civilizaţii, după Petra din Iordania.
Pe acelasi subiect: