Forumul Economic Mondial a dat publicitatii in 2013 un raport in cadrul caruia tarile sunt catalogate in functie de cat de primitoare sunt fata de turistii care le trec pragul.

Studiul este intitulat "Raportul pe competitivitate din turism in 2013" si evalueaza gradul de atractivitate pe 140 de tari. Printre cele mai interesante criterii, se numara rubrica de "atitudine a populatiei fata de vizitatorii straini".

Astfel, in topul celor mai neprimitoare tari se numara Bolivia, Venezuela si Federatia Rusa. In mod surprinzator, in ciuda numarului tot mai mare de turisti care le-au trecut pragul in ultima perioada, China si Coreea de Sud se claseaza si ele intre primele zece pozitii ale acestui top al rusinii, scrie CNN.

La polul opus, Islanda si Noua Zeelanda au fost desemnate drept tarile in care turistii se simt cel mai bine.

Printre alte criterii luate in considerare se numara competitivitatea din industrie, "masurata prin felul in care tarile au grija de factorii si politicile care le permit sa se dezvolte in sectorul turismului".

Luand in calcul doar indexul competitivitatii, primele trei locuri au fost ocupate de Elvetia (care s-a mentinut in frunte timp de cinci ani consecutiv, de la infiintarea topului), Germania si Austria. La baza clasamentului se afla Haiti.

Infrastructura si facilitatile din turism, atractivitatea pentru clientii de business, dezvoltarea resurselor naturale si culturale, precum si siguranta au fost restul factorilor luati in considerare in clasamentul general.

Iata lista cu cele 20 de natiuni aflate la extreme, din punct de vedere al ospitalitatii.

Cele mai "prietenoase" tari:

1. Islanda
2. Noua Zeelanda
3. Maroc
4. Macedonia
5. Austria
6. Senegal
7. Portugalia
8. Bosnia si Hertegovina
9. Irlanda
10. Burkina Faso

Cele mai neprimitoare tari:

1. Bolivia
2. Venezuela
3. Federatia Rusa
4. Kuweit
5. Letonia
6. Iran
7. Pakistan
8. Republica Slovaca
9. Bulgaria
10. Mongolia

La nivel mondial, unul din 11 locuri de munca este in industria turismului.