Cele mai bune destinatii de vacanta de pe mapamond. Tarile unde merita sa-ti cheltuiesti banii
Vacanta. Sursa foto: Mediafax
Turismul are puterea de a atrage investitii si de a crea locuri de munca, mai ales in ceea ce priveste destinatiile populare, cunoscute in intreaga lume. Este greu insa pentru un calator sa se hotarasca ce loc sa viziteze mai intai. Ethical Travel, o organizatie non-profit cu sediul in San Francisco, a realizat o lista cu cele mai bune state in curs de dezvoltare, care merita vizitate, scrie BBC.
“In loc sa blamam tarile pentru lucrurile rele pe care le fac din punct de vedere turistic, am decis sa le rasplatim pe acelea in curs de dezvoltare, care arata ca intr-adevar se straduiesc sa faca lucrurile corect”, spune Jeff Greenwald, directorul Ethical Traveler. Potrivit acestuia, si turistii pot face acelasi lucru, prin petrecerea timpului si cheltuirea banilor in locurile respective.
Iata care sunt cele mai bune tari din 2013: Barbados, Capul Verde, Costa Rica, Ghana, Letonia, Lituania, Insulele Mauritius, Palau, Samoa si Uruguay. Criteriile care au fost luate in considerare sunt bunastarea sociala (calculata dupa rata mortalitatii infantile, libertate economica si frecventa infractiunilor), protectia mediului (masurata dupa un index academic al zonelor protejate) si drepturile omului (care includ libertati politice, libertatea presei, precum si drepturile homosexualilor).
Greenwald explica faptul ca, desi tarile trebuie sa aiba o infrastructura turistica buna pentru a ajunge in top, acesta este creat in primul rand pentru a incuraja si promova natiunile care arata ca sunt dispuse sa faca eforturi pentru a-si imbunatati statutul, actionand ca un model de urmat pentru alte regiuni. Spre exemplu, Letonia a castigat puncte importante pentru imbunatatirile aduse la nivelul mediului inconjurator, adoptarea unui numar mare de drepturi ale cetatenilor, precum si datorita rezervelor naturale si a parcurilor existente in tara.
Pe langa vizitarea acestor locuri, turistii sunt incurajati sa isi cheltuiasca banii in afacerile detinute de localnici, pentru a fi siguri ca sumele investite raman in tara respectiva. Cat despre tarile cu o infrastructura turistica mai putin dezvoltata, “acestea trebuie sa se dezvolte folosind alte resurse, iar cand turismul va deveni un atu si nu o indatorire, oamenii vor incepe sa vina sa viziteze”, explica Greenwald.
Pe acelasi subiect: