"Sunt cateva zeci de romani care isi permit sa plateasca 8-10.000 de euro pentru o noapte de cazare intr-un loc inedit si mai sunt alte cateva mii care pot plati intre 500 si 1.000 de euro pentru o noapte de cazare. Exista in Romania turisti pasionati de castele si care au platit intre cateva sute si cateva mii de euro pentru o noapte de cazare la castelele din Scotia sau la cele de pe Valea Loirei din Franta", a declarat pentru Mediafax Sorin Vaduvoiu, directorul general al Perfect Tours, cea mai mare agentie de turism din Romania, dupa cifra de afaceri. 

In castelul care intruchipeaza stralucirea si maretia Curtii imparatilor austrieci si in care au locuit imparatul Franz Josef si Elisabeta (Sissi), compania Austria Trend Hotels a amenajat si inclus in circuitul turistic un apartament exclusivist. 

Ce primesti de 5000 de euro pe noapte

Apartamentul are o suprafata de 167 metri patrati, doua dormitoare, doua bai, salon, sufragerie si o chicineta cu interioare decorate in auriu, alb si negru, dotate cu obiecte realizate manual si inspirate de castelul imperial. 

In dormitorul principal este amplasat un pat cu baldachin, sculptat si inconjurat de tapet nobil auriu si incrustrat cu pietre stralucitoare. Un coridor imbracat in tapet de Moire face legatura intre cele doua dormitoare.

Masa va fi servita in salonul cu scaune imbracate cu Damast-Ananas, lacuite in alb si decorate cu aplicatii aurite. Usile vechi existente au fost renovate, iar cele noi adaptate stilului clasic. 

Serviciile sunt asigurate de personalul de la Austria Trend Parkhotel Schönbrunn, situat in vecinatatea castelului si care in timpul monarhiei avea functia de casa de oaspeti a imparatului. 

Pachetele au preturi intre 700 si 5.000 de euro pe noapte, in functie de servicii. Cel "Residence", care include mic dejun la Parkhotel Schönbrunn, check-in la Parkhotel cu transfer la apartament si Shuttle-Service la Hotel costa 699 de euro de persoana. 

Cel mai scump, "Imperial Suite", care costa 4.900 de euro, include cazare cu serviciul de mic dejun in apartament, minibar/open bar, check-in la Parkhotel Schönbrunn, cu transfer cu caleasca la apartament, salut de primire cu flori, sampanie, limizina pentru 24 de ore in Viena, inclusiv la si de la aeroport, Butler-Service (majordom), ghid privat prin castel si ziar international in fiecare dimineata.  La aceste servicii se adauga cina pregatita in apartament de bucatar, voucher pentru cina in imprejurimi (Hotel Savoyen Vienna sau Parkhotel Schönbrunn), primire VIP cu flori, sampanie etc. 

In timp ce austriecii fac cazari in castele, multi dintre turistii straini care viziteaza Romania de Paste si de Craciun sunt nemultumiti ca muzeele sunt inchise in aceasta perioada, iar unii dintre ei fac, din acest motiv, reclamatii catre agentiile prin care au venit sau catre birourile romanesti de turism din strainatate. In plus, in timpul saptamanii, majoritatea muzeelor din Romania sunt deshise doar pana la ora 16:00.