Turismul culinar, atractia litoralului romanesc. Proiectul ambitios al autoritatilor
Turismul culinar bazat pe cat mai mult peste proaspat, scos din Marea Neagra, poate fi noua atractie a litoralului romanesc. Autoritatile vor sa construiasca in toate statiunile porturi pescaresti cu punct de debarcare, spatii de depozitare frigorifice si restaurante, exact ca-n Turcia, Grecia sau Bulgaria. Daca se tin de cuvant, i-ar putea intoarce pe romani din drumul lor catre vecinii de la sud, vestiti deja, pentru preparatele lor savuroase.
Unul dintre porturile pescaresti va fi amenajat chia in golful din statiunea 2 Mai. Autoritatile vor sa construiasca aici un ponton cu punct de debarcare pentru barci cu spatii de depozitare, astfel incat pestele proaspat sa fie disponibil pentru cherhanale 24 de ore din 24.
Porturile pescaresti, 12 la numar, vor aparea in toate statiunile, de la Vama Veche si pana la Navodari. Bineinteles ca odata cu ele vor rasari si terasele de unde turistii vor vedea cum pestele dorit vine cu barca din largul marii, iar in cateva minute ajunge in farfurie. "Chiar mi-as dori lumea sa vina la noi, sa nu mai plece in Bulgaria", spune Ivon Saghiu, coordonatorul proiectului.
Pana sa ne trezim noi ca romanii sunt mari amatori de peste, vecinii bulgari au facut din asta o afacere anuala de milioane de euro. La noi, flota de pescuit este ca si inexistenta. Romanii pescuiesc cam 500 de tone. Bulgarii, dublu.
Pentru scoici si rapane noi nu avem instalatii speciale, asa ca scafandrii sunt cei care le aduna cu mana goala de pe fundul marii. Rare sunt zilele in care pot culege o cantitate suficienta din care a rputea fi preparate diverse bunatati din fructe de mare. Depozitele frigorifice din fiecare port pescaresc ar rezolva aceasta problema. S-ar face stocuri si toata lumea ar putea comanda ce pofteste.