"Comoara din Cirebon", denumita astfel dupa numele portului Cirebon de pe insula Java, unde a fost descoperita, numara aproximativ 250.000 de obiecte. Gasit pe epava unei corabii de comert al carei nume nu a fost identificat, datand din jurul anului 960 e.n, tezaurul valoreaza cel putin 80 de milioane de dolari.

Obiectele sunt reprezentative pentru importantele schimburi comerciale care existau in epoca intre Extremul Orient si Orientul Mijlociu: piese sculptate in cuart, tipice dinastiei Fatimide din Egipt, sticla de Mesopotamia, perle din Golful Persic, dar si bronz si aur din Malaysia, ca si numeroase portelanuri si vase din ceramica, extrem de rare, provenind din China imperiala. 

"Aceasta epava este, fara indoiala, cea mai importanta descoperita vreodata in Asia de sud-est, atat in ce priveste calitatea, cat si cantitatea obiectelor descoperite", a declarat Luc Heymans, directorul companiei Cosmix Underwater Research Ltd, care a coordonat operatiunile de explorare. 

Descoperita de pescari la o adancime de 57 de metri, epava a fost cercetata din aprilie 2004 pana in octombrie 2005, cu ajutorul a 22.000 de scufundari submarine, finantate in totalitate din fonduri private, in acord cu autoritatile indoneziene. 

Autorizatia de scoatere la vanzare a fost insa obtinuta abia dupa sase ani, marcati de tracasari administrative.

O parte din obiectele scoase la suprafata a fost donata autoritatilor din Jakarta, iar celelalte au fost scoase la licitatie, in mai 2010, in Indonezia, dar acea vanzare nu s-a finalizat. Comoara a fost estimata atunci la peste 80 de milioane de dolari, informeaza Mediafax.

Autorii descoperirii au luat decizia de a exporta obiectele in Singapore. Comoara va fi propusa la vanzare in curand, in Singapore, "intr-un lot unic, pentru ca aceasta marturie a unei bucati din istoria noastra sa poata fi prezentata in ansamblul ei, asa cum o merita, intr-un muzeu de renume", a precizat Luc Heymans. Vanzarea se va face prin negocieri directe, nu prin licitatie.