Cea mai mare agentie de turism la nivel national ramane, ca in fiecare an din ultimul deceniu, Happy Tour, infiintata de Nicolae Demetriade si achizitionata in anul 2007 de fondul spaniol de investitii GED. Agentia a incheiat anul trecut cu afaceri de 182 milioane de lei, in crestere cu 10%.

"Agentia Happy Tour a facut cea mai mare parte din veniturile de 40 de milioane de euro din corporate, pentru ca partea de vacante a transferat-o catre Prestige Tours, turoperatorul grupului. Cele mai mari agentii din tari precum Marea Britanie, Germania, Franta sau Spania au afaceri de sute de milioane de euro, sau chiar mai mult. Dar in Spania vorbim de 60 de milioane de turisti straini, iar in Romania de sub 1,5 milioane", a afirmat Javier Garcia del Valle, directorul general al Happy Tour, citat de Mediafax.

Pe locul al doilea s-a mentinut in 2012, ca si in ultimii ani, agentia Eximtur, detinuta de Lucia si Radu Morariu. Firma si-a majorat vanzarile cu aproape 17%, atingand nivelul de 157 milioane de lei.

"Anul trecut au crescut toate segmentele, in special turismul de business si vacantele interne. Am avut mai multe evenimente pe care le-am organizat si, in paralel, a crescut si cererea pentru litoralul romanesc", a declarat Lucia Morariu.

Christian Tour intra in primele trei agentii de turism, dupa ce a inregistrat la Ministerul Finantelor cifra de afaceri de 155,8 milioane de euro, obtinuta anul trecut. "Anul trecut am avut o crestere a afacerilor de 30%, bazata pe majorarea numarului de zboruri charter cu 30% si pe deschiderea a zece sedii noi la nivel national. Cele mai vandute destinatii pentru noi sunt Grecia, Turcia, Spania si Bulgaria", a declarat Cristian Pandel.

Chiar daca a avut o crestere a afacerilor cu 16,6%, Perfect Tour, firma detinuta de Corina Pacuraru a coborat o pozitie in topul agentiilor, ajungand pe locul 4, cu 110 milioane de lei. Sorin Vaduvoiu, directorul general al Perfect Tour, spune ca agentia pe care o conduce si-a extins anul trecut portofoliul de clienti corporate. Totodata, a crescut cererea pentru vacante la Disneyland Paris si pentru vacantele pe vase de croaziera.

Pe locul 5 s-a mentinut agentia online Vola.ro, cu vanzari de 92,8 milioane de lei, cu aproape 40% mai mari decat cele inregistrate in anul precedent. Firma este detinuta de un fond de investitii polonez, inregistrat in Cipru (66,6%) si de Daniel Truica (33,3%).

"Cele mai cerute bilete de avion sunt pentru Madrid, Paris, Londra, Viena si Barcelona. Topul pentru city breack-uri este diferit, si acolo vindem transport plus cazare. Pe primul loc este Venetia, dar a crescut foarte mult Lisabona", a spus Truica.

Topul ia in calcul doar cifrele de afaceri inregistrate de firme la Ministerul Finantelor. Agentiile pot opta sa inregistreze fie valoarea cifrei de afaceri, fie doar comisionul aferent serviciilor turistice.