"Nu vreau sa ramanem cu concluzia ca in Romania nu merge turismul ca nu e buna legislatia. Eu vin din mediul privat si spun asa: in toate domeniile, inclusiv in turism, sunt oameni care au performat in aceleasi conditii legislative. Cine e profesionist si cine vrea sa faca un business de calitate, il putea face. Știti numai ce se intampla? Nu avea posibilitatea sa faca aceeasi rata de profit ca altii in alta parte unde erau reglementari bune, dar nu ca nu se putea face. Supararea mea a fost cand am mers si am vazut statiunile din sudul litoralului, ca dezastrul nu e din cauza legislatiei, este din cauza indisciplinei in aplicarea legii, fie ca vorbim de administratii locale, fie ca vorbim de operatori privati, fie ca vorbim de dezinteresul statului in companiile pe care le mai are. Nu din cauza legislatiei avem dezastrul pe care il avem in turism", a declarat Maria Grapini, vineri, la Mangalia, potrivit Mediafax.

Oficialul a recunoscut ca este nevoie de modificari legislative pentru a putea concura cu alte tari.

"Sigur este nevoie de o modificare in legislatie. De ce? Pentru a putea si noi sa venim din urma cu acumulare de capital, pentru a putea sa ne dezvoltam, pentru a putea sa fim comparabili cu operatorii din celelalte tari, dar nu vreau sa ramana ca o concluzie ca turismul e in situatia in care este pentru ca legislatia este de vina", a mentionat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

Grapini a mai anuntat ca propune ca statul sa-si vanda participatiunile din societatile comerciale aflate in subordinea Ministerului Turismului, majoritatea dintre acestea fiind pe pierdere.

"Eu, personal, voi face un memoriu in sedinta de Guvern si voi propune ca societatile aflate pe pierdere sa intre in insolventa, majoritatea sunt pe pierdere, dar vorbim de cati ani sunt pe pierdere, de doi, trei sau zece ani. Eu propun ca participatiunea statului ca-i 50 la suta, ca-i 2 la suta, avem societati in care avem 1,5 la suta, dar avem si societati in care avem 53 sau 99 la suta, propun vanzarea lor totala. S-a dovedit ca s-a administrat prost", a precizat Maria Grapini.

Aceasta a participat, vineri, la deschiderea Conferintei Nationale pentru Turismul in Sanatate, care se desfasoara la sfarsitul acestei saptamani la Mangalia.