Litoralul romanesc, inceputul unui nou sezon. Multe hoteluri saracacioase, modernizari putine, conditii de neacceptat in orice tara civilizata.

Avem un potential urias, afectat insa de doua hibe mari, doua probleme uriase care prejudiciaza enorm turismrul romanesc.

In primul rand, in Romania nu exista o viziune de ansamblu, nu avem o strategie care sa prevada masuri concrete pentru investitori, turismul nu este vazut unitar pe litoral.

Inca de la inceputul anilor 2000, cand a avut loc o privatizare pornita pe genunchi, patronii au fost lasati de capul lor sa faca business. Fara o viziune la nivel macro, statiunile ajung in paragina si sudul litoralului pare ca a fost aruncat inapoi in timp.

In al doilea rand, lipseste controlul din partea autoritatilor. Exista legislatie, dar nu se respecta. Degeaba scrie in norme negru pe alb ca hotelurile trebuie sa intruneasca anumite conditii, cat timp patronii stiu ca isi pot aranja apele.

Avem inspectori de control - dar se declara neputinciosi. Seful ANT vorbeste cu seninatate despre lipsa controlului, scuzandu-se ca este in functie doar de o luna. Povesteste cu lejeritate cum ca in toata tara sunt doar 9 inspectori, care teoretic trebuie sa verifice aproape 150 de mii de hoteluri plus alte tot atatea pensiuni. Adica un functionar ar trebui sa controleze aproape 100 de unitati intr-o zi.

In Romania se fac de ani de zile promisiuni, despre controale se vorbeste la viitor si in acest context turismul e sat fara caini, in care investitorii fac ce vor.

Avem hotelieri care se fac ca investesc si autoritati care se fac ca ii controleaza - la mijloc un rol important il joaca turistul roman. Trece prea usor cu vederea lipsurile, nu se plange, accepta conditii proaste doar pentru ca e in cautare de ieftin si comod. Turismul pare oglinda bunastarii poporului, la venituri mici, la fel sunt si pretentiile celor mai multi clienti.

Lipsesc investitile serioase pe litoral, desi au trecut doi ani in care romanii speriati de criza nu au mai plecat in strainatate si au cheltuit la marea romaneasca aproape 300 de milioane de euro. E timpul ca profiturile sa fie reinvestite, pentru a genera noi profituri, dar investitorii nu se inghesuie.

Chiar daca multi romani au inceput sa-si faca din nou vacantele in tara, putini patroni se grabesc sa ofere servicii civilizate.

Citeste continuarea pe www. romaniateiubesc.stirileprotv.ro.