Proprietarii din restul oraşului vor putea oferi cazare turiştilor pentru cel mult 30 de zile în decursul unui an, potrivit Agerpres.

Decizia survine după ani de dezbateri despre efectele turismului masiv asupra vieţii cotidiene din centrul Amsterdamului. Potrivit unui sondaj recent, 75% dintre rezidenţii din zonele centrale ale acestui oraş susţin interzicerea închirierilor de spaţii locative pentru vacanţe.

Închirierea locuinţelor personale către turişti a crescut notabil în ultimii ani la Amsterdam, circa 25.000 de proprietăţi fiind disponibile online în fiecare lună. Unul din 15 apartamente din oraş este în prezent oferit online pentru cazare pe termen scurt.

Citește și: Sfârșitul turismului într-unul dintre cele mai vizitate orașe ale Europei. Rezidenții nu mai vor turiști, după pandemie

Autorităţile ameninţă că vor pune în aplicare noile reguli prin contravenţii severe. Cei care nu vor respecta interdicţia sau care îşi vor închiria proprietăţile fără autorizaţie riscă amenzi de până la 20.750 de euro.

Problema turismului de masă care sufocă Amstedamul este în dezbatere de mai mulți ani, iar autoritățile locale au început sa impună o serie de taxe și restricții, pentru a limita numărul străinilor atrași în special de Cartierul Roșu și de barurile în care se consumă substanțe halucinogene, legale în Olanda.

Liniștea adusă de restricțiile impuse în pandemie a readus în discuție această problemă cu care se confruntă rezidenții. Astfel, locuitorii din Amsterdam au lansat o petiție prin care cer autorităților să reformeze modul în care se face turism în orașul lor. Petiția, care a strâns câteva zeci mii de semnături deja, cere limitarea numărului de nopți de cazare pe an, în Amsterdam.

Înainte de pandemie, Amsterdamul era vizitat de aproximativ 55.000 de turiști pe zi. După restricțiile de circulație impuse de pandemie, numărul acestora s-a redus aproape la zero, o oportunitate pentru locuitorii Amsterdamului este o oportunitate de a-și redescoperi orașul și de a redescoperi liniștea.

Capitala Olandei are un milion de rezidenți, dar este vizitată anual de aproximativ 19 milioane de turiști, mai mult decât întreaga populație a țării.

Amsterdamul nu este singurul oraș din Europa care se confruntă cu problema tuismului în masă. Asociații ale localnicilor din Barcelona și Veneția cer, de asemenea, măsuri de limitare a numărului de turiști care le “vandalizează” orașele.