Veștile nu sunt însă la fel de bune peste tot: Germania a înregistrat o creștere a indicelui R, cel care arată rapiditatea cu care se răspândește virusul. Indicele a sărit de la mai puţin de 2 la aproape 3, ceea ce înseamnă că o persoană cu coronavirsus infectează alte aproape 3 persoane, în medie.

Creșterea e cauzată, în parte, de numărul mare de persoane infectate găsite la mai multe abatoare germane, unde lucrează și români.

Pentru prima oară după mai mult de trei luni, faimoasele restaurante din centrul Parisului și-au deschis porțile și așteaptă primii clienți.

Într-un local de lux care afișează cu mândrie două stele Michelin, chelnerii poartă măști de protecție, mesele sunt distanțate și mai ales curate. Toate restaurantele pariziene s-au grăbit să primească musafiri, imediat ce președintele Macron a anunțat că prima fază a crizei provocate de coronavirus s-a încheiat.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Franța se poate întoarce la stilul ei de viață.

Guy Martin e bucătarul-șef al restaurantului și unul dintre cei mai apreciați chefi francezi. S-a întors în bucătărie și face ceea ce știe mai bine: își perfecționează propriile rețete: file de rață la tigaie, castravete acidulat și un vârf de piper.

Guy Martin, bucătar-şef: „Redeschiderea a fost un pic agitată, dar echipa e întotdeauna foarte eficace.”

Vorbim despre o echipă de 20 de oameni, mai mult de un bucătar pentru fiecare client.

Cyril Vanier, corespondent CNN: „Să nu ne păcălim - e imposibil să respecți tot timpul distanțarea socială într-o bucătărie, în orice bucătărie, dar restaurantele ca Vefour sunt mai bine echipate decât multe altele să facă asta. Încă dinainte de pandemie erau deja considerate la cel mai înalt standard profesional.”

Totul lucește de curățenie, fiecare lingură este dată la o parte după folosire, iar jurnaliștii nu au voie să-i filmeze pe clienți, pentru a nu-i deranja în timpul mesei. Cu toate astea, marea redeschidere e un succes. În ciuda faptului că bucătarul-șef nu e satisfăcut.

Guy Martin, bucătar-șef Véfour: „Pentru echipă, spun “da, e OK”. Dar în mintea mea mă întreb “Guy, poți face lucrurile mai bine?” Nu sunt cu adevărat mulțumit cu 100%.

Francezii speră ca ridicarea restricțiilor să aducă un val de turiști, după luni de zile în care granițele au fost închise.

Și Spania încearcă să repornească sectorul turistic. Guvernul de la Madrid a făcut un pas important sâmbătă: a deschis granițele pentru cetățenii statelor din Uniunea Europeană.

Al Goodman, corespondent CNN: „Zborurile pe aeroportul din Madrid încă sunt foarte rare față de normal, dar au sosit avioane din Paris, Amsterdam, Bruxelles, Londra, iar guvernul spaniol a decis sâmbătă noapte să permită britanicilor să intre în țară fără să stea în carantină.”

Maya, student: „Am încercat să vin (în Spania, n.r.) de patru ori, dar nu mi-au dat voie, iar acum că granițele s-au deschis sunt foarte fericită. Cu toții suntem foarte fericiți.”

Potrivit legii, toată lumea de la vârsta de 6 ani în sus trebuie să poarte mască în public. Iar călătorii care sosesc pe aeroporturile spaniole sunt verificați vizual de medici, li se ia temperatura și trebuie să-și lase datele de contact.

În cazul în care apar suspiciuni de coronavirus sunt trimiși la autoritățile medicale din regiunea în care se află. Spaniolii speră însă că, în ciuda restricțiilor și a regulilor, celebrele lor plaje - acum pustii - se vor umple din nou cu turiști.

Al Goodman, corespondent CNN: „Spania merge mai departe după cele 28.000 de decese provocate de coronavirus aici, una dintre cele mai grav afectate țări din Europa, dar există un optimism precaut. Guvernul spune că virusul încă trebuie luat în serios... Nu s-a terminat.”