Din cauza pandemiei, numărul de turiști din Amsterdam a scăzut de la 55.000 pe zi la aproape zero, potrivit publicației NRC. Și deși acest lucru va avea repercusiuni asupra afacerilor locale, pentru locuitorii Amsterdamului este o oportunitate de a-și redescoperi orașul și de a redescoperi liniștea.

Problema turismului de masă care sufocă Amstedamul a fost evidențiată înaintea izbucnirii pandemiei, când autoritățile locale au încercat sa impună o serie de taxe și restricții, pentru a limita numărul străinilor atrași în special de Cartierul Roșu și de barurile în care se consumă substanțe halucinogene, legale în Olanda.

Citește și: Industria sexului, scoasă din “Cartierul Roşu”. Decizia radicală a primei femei primar al Amsterdamului

Liniștea adusă de restricțiile impuse în pandemie a readus în discuție această problemă cu care se confruntă rezidenții. Astfel, locuitorii din Amsterdam au lansat o petiție prin care cer autorităților să reformeze modul în care se face turism în orașul lor. Petiția, care a strâns câteva zeci mii de semnături deja, cere limitarea numărului de nopți de cazare pe an, în Amsterdam.

Criza declanșată de coronavirus ne-a demonstrat că Amsterdamul nu este dependent de turism. Magazinele pentru turiști sunt închide pentru prima dată, iar vecinii au început să se cunoască între ei”, spune Martijn Badir, unul dintre inițiatorii petiției.

Potrivit lui Badir, autoritățile locale au luat câteva măsuri în ultimii ani pentru a îmbunătăți calitatea vieții în centrul orașului, dar fără a le impune obligatoriu. “Dacă nu impui o linie dincolo de care nu se trece, nu poți să iei măsuri reale”, a explicat el.

Amsterdamul are un milion de rezidenți, dar este vizitat anual de aproximativ 19 milioane de turiști, mai mult decât întreaga populație a Olandei.


O problemă europeană

Amsterdamul nu este singurul oraș din Europa care se confruntă cu problema tuismului în masă. Asociații ale localnicilor din Barcelona și Veneția cer, de asemenea, măsuri de limitare a numărului de turiști care le “vandalizează” orașele.

De exemplu, în aprilie, primarul din Veneția a anunțat că a trecut la o “variantă inteligentă” de a face turism în lagună, scrie Euronews. Deși nu a anunțat un plan concret până acum, varianta cea mai probabilă va fi limitarea numărului de turiști care intră în oraș.

Citește și: Orașele europene care nu mai vor turiști. Ce măsuri au luat pentru a-i descuraja pe străini să vină în vacanță

Dar, în ciuda opoziției localnicilor, importanța economică a turismului nu poate fi ignorată. În Europa, în jur de 22 de milioane de locuri de muncă sunt direct dependente de turism. În urma pandemiei, se așteaptă ca mai mult de jumătate dintre afacerile de familie din Veneția să dea faliment, din cauza restricțiior de circulație impuse în intreaga Europă.

Și totuși, deși înțeleg importanța turismului din punct de vedere economic, rezidenții din Amsterdam, Barcelona și Veneția s-au săturat de turiști și consideră criza coronavirusului ca pe o oportunitate pentru a reorganiza turismul la o scală mai mică, sustenabilă.