Udrea a castigat in fata lui Mazare. Ministerul Turismului se va ocupa de renovarea si restaurarea Cazinoului din Constanta. VIDEO
Cazinoul din Constanta, emblema a orasului, ajuns in paragina in conditiile in care nu a mai fost renovat din anii '80, este de cateva luni subiect de disputa, dupa ce Radu Mazare a anuntat ca il vinde. Consilierii locali au decis ca obiectivul va fi luat in administrare de Ministerul Dezvoltarii, pentru a fi renovat.
Cazinoul ar putea reveni in administrarea Primariei daca in trei luni nu va fi data hotararea guvernamentala pentru trecerea catre Ministerul Turismului. Conform proiectului de hotarare adoptat astazi, preluarea in administrare a obiectivului se va face pe perioada executarii lucrarilor de consolidare si restaurare, iar la finalizarea acestora, Cazinoul va reveni in administrarea Consiliului Local Constanta.
Totodata, MDRT este obligat sa protejeze si sa pastreze regimul de monument istoric al imobilului pe toata perioada de administrare.
Hotararea Consiliului Local are si un amendament potrivit caruia Cazinoul va reveni in administrarea Primariei daca in trei luni de la intrarea in vigoare a deciziei CL nu va fi emisa o hotarare de Guvern pentru preluarea in administrare a Cazinoului de catre MDRT si daca in termen de un an de la momentul preluarii de catre Ministerul Dezvoltarii nu incep lucrarile de reabilitare.
Hotararea a fost adoptata de toti cei 23 de consilieri prezenti la sedinta, dintre care 19 de la PSD, 5 de la PDL si 3 din partea PNL.
Soarta unui monument istoric, ajuns in paragina
Cazinoul, aflat pe faleza, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanta, reprezinta una dintre cladirile emblema ale orasului. Constructia acestuia a inceput in jurul anului 1904, planurile initiale fiind intocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o cladire al carei stil arhitectonic se inspira din traditiile artei romanesti. Dupa terminarea fundatiilor insa, planurile au fost schimbate, Primaria incredintand modificarea acestora unui arhitect elvetian, Daniel Renard.
Obiectivul, construit in stil Art Nouveau, a fost terminat in 1910, fiind inaugurat in 1911. In acelasi an, Primaria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai multi ani de pasionatii acestora.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Cazinoul, transformat in spital, a fost afectat de bombardamente. Dupa instaurarea regimului comunist, Cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat in restaurant. Timp de cateva decenii, el a fost unul dintre localurile de lux de pe litoral, frecventat de mai marii vremii, dar si de turistii straini.
La jumatatea anilor '80, Cazinoul a fost inchis pentru o perioada pentru a fi supus unor lucrari de restaurare, acestea fiind ultimele operatiuni de acest gen realizate pana in prezent.
Dupa revolutia din '89, Cazinoul a continuat sa functioneze ca restaurant, aici fiind organizate nunti, botezuri, banchete scolare, dar si diverse evenimente culturale.
Cazinoul Constanta a trecut in administrarea Primariei Constanta in anul 2000, dupa un proces care a durat cativa ani, el apartinand pana atunci societatii Litoral SA. Dupa trecerea cladirii la municipalitate, Cazinoul a gazduit o perioada sedintele Consiliului Local, noteaza Mediafax.
In 2007, Primaria Constanta a incheiat un contract cu firma Queen Investments SRL, pentru concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, iar municipalitatea Constanta urma sa primeasca anual 140.000 de euro. Mai mult, firma respectiva anuntase ca va investi aproximativ 15 milioane de euro in reabilitarea si modernizarea Cazinoului, iar dupa incheierea acestor lucrari cladirea ar fi avut la parter o zona de bar, sala de festivitati, o terasa si doua restaurante, in timp ce la etaj ar fi fost amenajate o zona de cabaret si sala de jocuri.
Firma Queen Investments SRL nu si-a putut duce planul la bun sfarsit, iar in sedinta din mai a Consiliului Municipal Constanta s-a votat incetarea contractului de concesiune.
Primarul Radu Mazare a spus atunci ca investitorii au renuntat la acest proiect din cauza crizei economice si a anuntat ca vrea sa vanda Cazinoul pentru ca municipalitatea nu are bani pentru reabilitarea acestuia.
Mai mult, la sfarsitul lunii iulie Mazare anunta ca este dispus sa vanda Cazinoul din Constanta, cu un leu, Ministerului Culturii si Ministerului Turismului, pentru a fi reabilitat si modernizat, astfel incat "sa aduca turisti, sa devina un obiectiv, sa aduca jucatori care sa joace in cazino si sa cheltuiasca in Constanta".
Anuntul lui Radu Mazare a starnit un val de reactii din partea prefectului judetului Constanta, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constanteni si a doua asociatii civice, care s-au opus vanzarii monumentului.
In sedinta Consiliului Municipal din luna iulie pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotarare privind vanzarea Cazinoului Constanta, dar acesta a fost retras chiar de catre initiator, Radu Mazare, care spunea atunci ca va realiza un sondaj de opinie in randul constantenilor.
La sfarsitul lunii iulie a acestui an, Radu Mazare a anuntat, la o dezbatere la care au luat parte parlamentari constanteni si prefectul judetului, ca a trimis adrese catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si catre Ministerul Culturii, propunandu-le preluarea Cazinoului pentru a-l repara si administra.
La jumatatea lunii august, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a transmis o scrisoare reprezentantilor Primariei prin care anunta ca ministerul se va implica financiar in realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare a Cazinoului din Constanta, dar cladirea trebuie sa ramana in proprietatea Consiliului Local.
Elena Udrea a spus atunci ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va reabilita cazinoul din Constanta, dar se va asigura ca primarul orasului, Radu Mazare, nu il va transforma intr-un "club de surf sau altceva".
Udrea scria, pe blog, ca MDRT se va implica in renovarea Cazinoului din Constanta, "fie ca-i place, fie ca nu-i place" primarului Mazare, ea opinand totodata ca "marele surfist cheguevarist" ar fi furios ca "nu mai poate el face ce vrea cu Cazinoul", nu-l mai da "baietilor lui din imobiliare".
"Cazinoul din Constanta este o pata veche pe obrazul administratiei locale de acolo. Inca dinainte de a prelua eu functia de ministru al Turismul, señor Mazare tipa ca autoritatile statului nu-l ajuta in problema Cazinoului. Cand l-am auzit in urma cu doua saptamani vorbind despre faptul ca ministerul Culturii sau MDRT ar trebui sa preia Cazinoul, am luat in calcul ca primarul Constantei ar putea fi chiar serios si se adreseaza institutiilor statului pentru ajutor", scria Udrea, pe blogul personal, citata de Mediafax.
Elena Udrea preciza ca, fiind vorba despre una dintre cladirile monument istoric ale Constantei, chiar de "un simbol important" al litoralului romanesc, s-a decis ca MDRT sa se ocupe de renovarea Cazinoului si, mai mult, "pentru ca scopul ministerului este de a incuraja turismul", s-a stabilit ca aceasta cladire sa ramana in sarcina administratiei locale.
Cazinoul a fost inventariat la peste 11 milioane de lei, fiind inclus pe lista monumentelor istorice.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: