Cazinoul Constanta, in ruina la 100 de ani de la inaugurare

"Cazinoul il scot la vanzare, am inceput procedurile de evaluare si imi doresc din tot sufletul sa il vindem. (...) Am primit cateva intentii de cumparare, asta ar insemna sa luam niste bani la buget, sa faca investitia in Cazino si sa functioneze ca si cazino, iar cladirea respectiva sa redevina un simbol al Constantei. Deocamdata, este o cazatura, iar noi nu putem baga banii acolo”, a spus Mazare, luni, la finalul sedintei extraordinare a Consiliului Local.

Prefectul de Constanta nu este de acord cu vanzarea Cazinoului

Primarul a mai spus ca este dispus sa transfere Cazinoul catre Prefectura Constanta, dupa ce prefectul Claudiu Palaz i-a adresat, in urma cu aproximativ doua saptamani, o scrisoare deschisa prin care isi manifesta dezaprobarea fata de intentia de a vinde Cazinoul, motivand ca nu pretuieste valorile culturale si ca acesta confunda cazinoul cu un local de jocuri de noroc. Mai mult, Palaz il asigura pe primarul Constantei ca se va opune vanzarii cazinoului.

"Acum aflasem ca prefectul cu numele scris pe usa masinii vrea sa se bage in seama. I-am spus ca daca are bani de investit si daca se pricepe, cedez Cazinoul gratuit la Prefectura”, a mai spus Mazare, subliniand faptul ca aceasta cladire apartine Primariei Constanta de aproape zece ani. 

Consilierii locali au votat, in 16 mai, un proiect de hotarare privind constatarea incetarii contractului incheiat de municipiul Constanta cu SC Queen Investments SRL, firma care concesionase Cazinoul Constanta in urma cu patru ani.

"Daca gasiti pe cineva puteti spune public ca Mazare si consilierii vor sa vanda cazinoul din Constanta. Sa dea Dumnezeu sa-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupa de cazinouri. Pana atunci il mentinem cu banuti putini cat sa nu cada, sa nu se degradeze. Nu pot sa ma apuc sa fac cazinouri, nici salon de nunti. Pana acum, din cati oameni cu bani cunosc, nici unul nu a fost interesat in a prelua acest simbol al Constantei”, a sustinut primarul Mazare.

Contractul dintre Primaria Constanta si Queen Investments SRL, incheiat in anul 2007, prevedea concesionarea cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanta urmand sa primeasca anual 140.000 de euro.

Ce spune Ministrul Culturii?

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, spune ca, in cazul in care Primaria Constantei va cere ministerului sa se pronunte in legatura cu dreptul de preemtiune (drept de care se bucura cineva, prin lege, de a fi preferat dintre mai multi cumparatori) la vanzarea cazinoului si se va discuta apoi in Guvern despre fonduri si destinatia a localului.

Cazinoul Constanta este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Romania. Cladirea a fost construita din bani publici in perioada 1903 – 1910, arhitectul lucrarii fiind Daniel Renard, roman de origine elvetiana. Inaugurarea Cazinoului Constanta a avut loc in 1911.