Secretele misterioasei insule din Skyfall, ultimul film din seria James Bond
Nagasaki (Japonia) nu este cu siguranta primul loc care iti vine in minte atunci cand iti planuiesti o vacanta. Judecand insa dupa succesul Skyfall, ultima pelicula din seria James Bond, niponii si-au dat seama ca orasul nu este exploatat la adevarata lui valoare, asa ca au hotarat sa-l promoveze mai mult ca destinatie turistica, scrie Forbes.
Orasul japonez Nagasaki si-a revenit dupa distrugerile provocate de bomba atomica de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar aceasta nu este singura problema cu care s-a confruntat.
In 1974, producatorul auto Mitsubishi a inchis o mina de carbune veche de 84 de ani, din insula Hashima, amplasata la 19 kilometri sud de oras. Supranumita Battleship Island, din cauza formei sale, aceasta s-a transformat peste noapte dintr-o comunitate infloritoare intr-o insula fantoma.
Din acel moment, locul s-a degradat incontinuu, insula devenind practic inaccesibila publicului. In 2009, s-au construit cateva pasarele pentru vizitarea zonei. Doi ani mai tarziu, aproape 240.000 de oameni plateau cate 54 de dolari fiecare pentru un tur de trei ore al insulei. Mina de carbune se transformase, cel putin din punct de vedere turistic, intr-o mina de aur.
Denumita mai tarziu Gunkanjima sau insula battleship, aceasta a avut si cateva aparitii in productia Skyfall, ultimul film al celebrei serii James Bond. Insula a devenit astfel un exemplu despre cum un loc al dezolarii si desertaciunii poate fi transformat intr-o adevarata masinarie de facut bani.
Iata cateva motive pentru care merita sa fie vizitata:
1. Peisaje minunate. De pe mare, Gunkanjima chiar seamana cu o nava de razboi. Se spune ca soldatii marinei americane au bombardat insula in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe tarm, ramasitele constructiilor amintesc de ruinele din Grecia ori din Roma, desi scopul pentru care japonezii le-au inaltat a fost extragerea si transportarea zacamintelor de carbune.
2. O poveste interesanta. Extractia carbunelui a inceput in Gunkanjima in 1890 si a atins apogeul la sfarsitul anilor ’50. Insula numara atunci 5.300 de locuitori pe cei 63.000 de metri patrati, adica o densitate a populatiei mai mare decat in Manhattan sau Tokyo. Minerii si patronii frecventau aceleasi restaurante, temple sau teatre si fiecare centimetru era folosit la maximum, inclusiv acoperisurile gradinilor de legume.
3. Ghizi profesionisti. Acestia iti vor dezvalui povesti si locuri nestiute, cum ar fi liftul pe doua nivele, fara pereti sau acoperis, de care muncitorii se foloseau pentru a cobori cei 606 metri pana in subteran. Prin comparatie, cea mai inalta cladire din Statele Unite are doar 527 de metri inaltime. Cei mai multi dintre mineri faceau acest drum in fiecare zi, fara a fi siguri ca se vor mai intoarce. De fapt, aproape 200 dintre acestia nici nu au mai facut-o.
4. Siguranta. Gunkanjima s-a degradat treptat de cand mina a fost inchisa, dar intre timp s-au luat diverse masuri pentru protejarea vizitatorilor. Turistii pot merge pe pasarele special amenajate, iar pe vreme rea excursiile sunt suspendate.
5. Este straniu, dar nu dramatic. Populatia din Gunkanjima nu a fost exterminata intr-un masacru, furtuna sau alt accident fatal. Locuitorii au fost evacuati treptat, facand parte dintr-un plan al autoritatilor nipone.
6. Nagasaki are o istorie remarcabila. A fost timp de 200 de ani singurul oras din Japonia deschis strainilor, iar excursia cu barca are farmecul sau, o croaziera moderna printre santierele navale si muntii ingramaditi. Golful este si el populat cu mai multe insule de mici dimensiuni, porturi pescaresti si plaje.
Pe acelasi subiect: