Estimarile au fost prezentate miercuri de compania elvetiana de reasigurare Swiss Re.

Swiss Re estimeaza ca dezastrele naturale si catastrofele cauzate de om au cauzat anul trecut pentru industria asigurarilor costuri de doua ori mai mari decat in 2010, de 116 miliarde de dolari. In decembrie, compania plasa costurile la 108 miliarde de dolari.

Cel mai greu an pentru industria asigurarilor a fost 2005, cu pagube de 123 miliarde de dolari cauzate in principal de uraganul Katrina, care a devastat New Orleans.

Cutremurul care a avut loc in martie 2011 in Japonia, urmat de un val tsunami devastator, a provocat peste 19.000 de morti si a generat mai mult de jumatate din pierderea economica inregistrata anul trecut din cauza dezastrelor naturale.

Swiss Re estimeaza ca dezastrul a cauzat pagube economice de 35 miliarde de dolari, insa industria asigurarilor va suporta doar 17% din aceste pierderi, pe fondul gradului redus de asigurare din Japonia.

Companiile de asigurare vor suporta insa 80% din costurile economice ale cutremurului din Noua Zeelanda, care a provocat pagube de 12 miliarde de dolari, potrivit Swiss Re.

Inundatiile din Thailanda au provocat o pierdere de 12 miliarde de dolari pentru industria asigurarilor, cea mai mare inregistrata vreodata in urma unui astfel de incident.