In doua saptamani, vecinii de la sud de Dunare, introduc masuri stricte impotriva fumatului in locurile publice. Sunt vizate localurile, cladirile de birouri si locurile de joaca pentru copii.

"In locurile de joaca va fi interzis, inclusiv la intrarea in locul de joaca"
, spune Daniela Daritkova, presedintele Comisiei de Sanatate.

Reprezentantii localurilor bulgare se tem ca vor da faliment, daca nu le vor mai permite clientilor sa-si aprinda tigarile. Iar interzicerea fumatului pe stadioane a declansat un scandal imens, asa ca masura a fost abandonata.

La noi, este liniste pentru ca proiectul nu este aprobat, dar va trebui sa-l introducem si noi pana la 1 decembrie. Cu restrictii similare, insa  mai blinde, in privinta cluburilor.

In forma adoptata de Senat, patronii vor alege de la inceput daca la ei in local oamenii isi pot aprinde sau nu tigarile. Restrictiile vor viza masina de serviciu, mijloacele de transport in comun, inclusiv taxiurile. 

Amenzi se vor da si in aer liber, in spatiile de joaca pentru copii. Pana se plictiseste copilul de toate leaganele nu este indicat sa va aprindeti o tigara, pentru ca riscati o amenda de 5.000 de lei.

Forma adoptata de Senat zace insa de un an in sertar la Comisia de Sanatate a Deputatilor.

Numarul fumatorilor de la noi a scazut considerabil in ultimii opt ani. Dar sunt inca milioane de romani dependenti de acest viciu.