Cea mai buna tara din lume. Romania, locul 65 in "Good Country Index"
Romania se afla pe locul al 65-lea in topul celor mai bune tari din lume, prin prisma contributiilor aduse umanitatii si planetei, realizat pe baza unor indici transmisi de ONU, Banca Mondiala si alte organizatii internationale. Prima pozitie este ocupata de Irlanda.
Pentru alcatuirea acestei prime editii a topului "Good Country Index", tarile lumii au fost departajate in functie de 35 de indici diferiti, transmisi de institutiile citate, potrivit independent.co.uk. Printre acestia, "Stiinta si tehnologie", "Cultura", "Pacea internationala si securitate", "Ordinea mondiala", "Planeta si clima", "Prosperitate si egalitate" si "Sanatate si bunastare".
Top 10 cele mai bune tari din lume
1. Irlanda
2. Finlanda
3. Elvetia
4. Olanda
5. Noua Zeelanda
6. Suedia
7. Marea Britanie
8. Norvegia
9. Danemarca
10. Belgia.
Tarile afectate de razboi, precum Irak, Vietnam si Libia, ocupa ultimele trei pozitii in clasament.
Desi Irlanda se afla pe primul loc, Europa de Nord este considerata regiunea cu cea mai consistenta contributie colectiva adusa umanitatii si planetei, depasind de departe alte zone din lume. Statele Unite se afla pe locul al 21-lea in topul general, iar expertii considera ca tara a fost "trasa in jos" de scorurile slabe inregistrate la criteriul "Pacea internationala si securitate".
In afara tarilor din Europa de Vest si a celor vorbitoare de limba engleza, Costa Rica ocupa cea mai inalta pozitie, 22, iar Chile se afla pe locul 24.
Kenya a fost desemnata cea mai buna natiune africana, intrucat a avut cea mai consistenta constributie la bunastarea planetei din grupul tarilor de pe acest continent, ocupand in indexul general locul 26, fiind de altfel singura tara africana ce a reusit sa patrunda in top 30.
ndexul a fost realizat sub coordonarea consultantului politic Simon Anholt. Acesta considera ca topul va schimba felul in care tarile vor face de acum inainte afaceri intre ele, intrucat statele vor fi incurajate sa se gandeasca mai mult la impactul global al actiunilor lor si mai putin la interesul propriu.