Irlanda a reintrat in clubul tarilor recomandate investitorilor, dupa mai bine de doi ani in care a fost "gunoi"
Agentia de rating Moody's a imbunatatit calificativul suveran al Irlandei si l-a readus in categoria recomandata investitorilor, la doi ani si jumatate de la retrogradarea in junk (nerecomandat), dupa ce Irlanda a incheiat un program de reforme sustinut cu imprumuturi de la tarile zonei euro, scrie Mediafax.
Moody's a imbunatatit calificativul de la "Ba1" la "Baa3", cu perspectiva pozitiva, potrivit unui comunicat al agentiei, citat de Bloomberg. Moody's a retrogradat Irlanda de cinci ori in doi ani, iar in iulie 2011 a coborat calificativul la "junk".
Dupa aceasta revizuire, Irlanda are calificativ "investment grade" din partea tuturor celor trei mari agentii rating la nivel global, S&P, Fitch si Moody's. S&P si Fitch nu au retrogradat Irlanda la "junk" in timpul crizei.
Intr-o oarecare masura, investitorii, care ignora deseori recomandarile agentiilor de evaluare financiara, si-au schimbat deja pozitia fata de Irlanda. Guvernul de la Dublin a vandut in aceasta luna obligatiuni pe 10 ani la cel mai redus cost de imprumut din ultimii 13 ani.
Irlanda a incheiat programul de asistenta financiara cu statele zonei euro si FMI in decembrie.
Noua din 10 analisti consultati de Bloomberg in ianuarie anticipau ca Moody's va pastra neschimbat calificativul pentru moment.
In aproximativ jumatate din cazurile analizate de Bloomberg obligatiunile unei tari scad pe piata internationala cand decizii ale Moody's sau S&P sugereaza ca ar trebui sa creasca. Cand S&P a retrogradat SUA in august 2011, pretul obligatiunilor Trezoreriei a crescut si a impins randamentele la minime record.
Decizia Moody's este insa importanta, intrucat unora dintre managerii de fonduri, criteriile de investitii nu le permit achizitia de instrumente financiare cu rating scazut.
Indatorarea Irlandei se afla la aproximatic 123% din PIB, aproape de cinci ori fata de 2007. O mare parte a cresterii datoriei a survenit in urma sprijinului de 64 de miliarde de euro pe care statul a trebuit sa-l asigure sectorului bancar, in contextul crizei financiare globale.
Guvernul Irlandei estimeaza ca indatorarea va intra pe o panta descendenta din 2014, odata cu imbunatatirea situatiei economice.
Pe acelasi subiect: