Irlanda, primul stat din zona euro care a iesit din programul de asistenta financiara, a revenit in forta pe piata de obligatiuni. Emisiune de 3,75 miliarde euro
Irlanda a revenit in forta, marti, pe piata de obligatiuni, cu o emisiune de 3,75 de miliarde de euro, pe termen de 10 ani, care a beneficiat de o cerere impresionanta, dupa incheierea programului international de salvare a tarii, relateaza MarketWatch.
Succesul emisiunii de obligatiuni este unul dintre semnele ca investitorii recompenseaza eforturile Irlandei de redresare a finantelor tarii.
Obligatiunile au fost vandute cu o dobanda cu 1,4 puncte procentuale peste mid swap (nivelul de referinta), sub nivelul anticipat initial, de 1,5 puncte peste mid swap. Randamentul a fost stabilit la 3,543%.
Investitorii s-au oferit sa cumpere obligatiuni in valoare de 15 miliarde de euro, de cinci ori mai mult decat oferta.
Obligatiunile irlandeze pe termen de 10 ani au fost tranzactionate marti cu un randament de 3,289%, aproape de un minim al ultimilor opt ani.
Irlanda este primul stat din zona euro care a iesit, la sfasitul anului trecut, din programul de asistenta financiara internationala, in valoare de 85 de miliarde de euro, acordat in 2010 de FMI si Uniunea Europeana.
In schimbul ajutorului financiar, troica creditorilor, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, a impus majorarea impozitelor, vanzarea unor active publice si alte reforme structurale dureroase. Unele banci mici au fuzionat pentru a forma institutii financiare viabile, in timp ce Anglo Irish Bank a fost lichidata.
Pentru 2013, autoritatile de la Dublin au anticipat o crestere economica de numai 0,2%, urmata de un avans de 2% in 2014.