Romania ar castiga peste 40.000 de turisti, in urma situatiei tensionate din Crimeea
Mai multe nave de croaziera au "sters" din traseul lor orase ca Odessa si Yalta, considerate mult prea periculoase si le-au inlocuit cu Varna sau Constanta. Problema este ca noi nu reusim sa le captam interesul strainilor, care nu gasesc nici macar pliante turistice. Asa ca americanii, nemtii sau francezii care coboara de pe vapoarele luxoase raman cu un gust amar dupa popasul pe tarmul nostru.
Nava de croaziera Sinfonia a acostat, in aceasta dimineata, in portul Constanta, avand la bord 1.400 de pasageri din Germania si Statele Unite.
De la bordul navei dotate cu 10 piscine, 8 restaurante si cazinouri, turistii care au dat si 2.000 de euro pe croaziera au nimenit in santierul de pe faleza romaneasca. S-au chinuit sa treaca de bolovani si gropi, pentru a face macar cateva poze. Si pentru ca nu au gasit magazine de suveniruri, unii au luat ca amintire pietricele de pe marginea drumului.
Ospitalitatea romaneasca le va ramane intiparita in minte turistilor straini, mai ales dupa ce au socializat prin semne cu muncitorii si au primit in dar pufuleti.
Rataciti prin oras, la primul raft cu reviste si brosuri, strainii au sperat sa gaseasca o harta a Constantei, dar ghinion. Pentru cateva grupuri de turisti au existat si ghizi, care s-au aratat chiar mai revoltati decat strainii. Iar ca sa ajunga la Cazino, turistii au fost intampinati de un indicator uman.
In topul preferintelor turistilor se afla excursia care include, pe langa un tur al Constantei, si o degustare de vinuri la o crama din judet, dar si un program de dansuri populare. Fiecare turist a platit pentru aceasta excursie 60 de euro.
Acesti bani nu ar fi ajuns la noi in tara daca mai bine de 40 de nave de croaziera nu ar fi renuntat la escalele din Odessa si Yalta. Daca stim cum sa-i distram, turistii ar putea lasa in Romania minimum 100 de euro, fiecare. Pana la sfarsitul sezonului, alte 86 de astfel de croaziere vor include in traseu orasul Constanta.