Asa ca agentiile de turism s-au hotarat sa prelungeasca programul cu inca doua saptamani. Asta inseamna ca mai aveti timp pana pe 15 aprilie sa va achitati vacanta de vara, daca vreti sa obtineti preturi mai mici.

Trebuie insa mentionat ca nu toti hotelierii taie din preturi 30%, atat cat ar fi trebuit. Cei mai multi au scazut 10 sau 15 procente.

E bine sa stiti si ca 80% dintre hotelurile inscrise in program se afla pe litoral. Restul sunt in statiunile montane sau cele balneo.

Pentru cei care vor insa un concediu linistit exista si pensiuni in zonele rurale ale tarii, care ofere reduceri substantiale. Cine se grabeste, plateste mai putin si cu 30 de procente pentru un sejur la vara.

Dar, in ciuda pretului bine intrat la apa, doar 10% dintre turistii care-si petrec concediul in Romania dau banii cu cateva luni inainte.

"Este si criza de vina, pana la urma multi dintre romani daca ar avea asigurati banii necesari poate ca ar incepe sa-si rezerve, poate anul viitor sa fie mai de succes, un an in care se presupune ca o sa iesim din criza", spune Traian Badulescu- purtator de cuvant ANAT.

Agentiile de turism au observat ca romanii au fost preocupati mai mult de vacanta de Paste si n-au mai avut bani si pentru cea de vara. Totusi experienta anilor trecuti ne arata ca turistii care raman in tara prefera excursiile mai scurte, in weekend.

"In acest moment 60% dintre pachete sunt vandute pentru extern si doar 40% pentru Romania. Preturile sunt mai accesibile, perioada este mai mare si isi permit mai multe cu aceeasi bani.", crede Marius Berca- director marketing agentie turism.

Daca va ganditi sa va rezervati concediul in Romania, ar fi bine sa sa studiati oferta hotelurilor. De pilda, daca alegeti un sejur in sezon la un hotel de 2 stele din Mamaia platiti 791 de lei, fata de 939 cat va costa fara reducerea de early booking.

La 4 stele dati 1830 de lei. Va place muntele mai mult, atunci alegeti un hotel de 3 stele din Busteni si platiti 62 de lei pe zi. Si statiunile balneo s-au inscris in program. Daca va surade un concediu la Tusnad intr-un hotel de 2 stele, nu dati mai mult de 95 de lei pe zi, daca faceti acum rezervarea.