Deocamdata, ideea este-n faza de proiect, dar cei doi spera sa gaseasca fonduri pentru a-si urma visul.

Jean Pierre este licentiat in telecomunicatii si a lucrat multi ani in marketing si turism. Dupa ce s-a indragostit de Luminita, o romanca din Cluj, a aflat de la ea despre zonele minunate ale Apusenilor si a fost fascinat de idee.

"Lucram la propria noastra firma in Spania si ne mergea bine dar, totusi, nu mai aveam timp si pentru noi. Nu mai puteam sa facem lucrurile pe care le doream", spune initiatorul proiectului.

Asa ca cei doi s-au apucat sa proiecteze satul la care visasera, deseori, cu ochii deschisi, atunci cand lucrau in cladirile sufocante, din metal si sticla. S-au inspirat din comunitatile care au construit deja sate ecologice in mai multe zone ale Europei.

Asezarea va fi total autonoma, potrivit celor doi. Va avea instalatii eoliene pentru energie electrica, incalzirea se va face prin captarea energiei solare iar pentru gatit va fi amenajata o instalatie de biogaz. Toata hrana va fi produsa din agricultra ecologica.

"Noi vrem sa facem o asezare cu persoane care vor sa locuiasca in mijlocul naturii sa-si produca propriile produse in ce priveste vegetalele, produsele animaliere dar toate de maniera bio fata sa folosim nimic chimic", povesteste Luminita.
 
Primii doritori nu au intarziat sa apara. Paul este medic si lucreaza ca lector la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. S-a alaturat proiectului si a devenit primul "satean". "Dupa ce am vazut zona mi-a placut foarte mult si am fost foarte atras de zona asta si se pare ca o sa locuim aici. In mod sigur va fi un proiect viabil", marturiseste lector dr. Paul Culta, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj.  

Jean Pierre si Luminita au incercat de mai multe ori sa acceseze bani europeni pentru proiectul lor, dar pana acum n-au reusit. Asa ca s-au hotarat sa faca totul prin forte proprii si-au amenajat tabara de voluntariat "Apusenii Verzi".

"Am o parere foarte buna despre proiectul asta si sper sa se construiasca si sa se termine. Cred ca va functiona", este de parere si Andreea Prodan, voluntar in proiect.

Toate constructiile din satul ecologic vor fi facute din materiale bio, pe structura din lemn si izolate termic cu paie, iar acoperisurile vor fi din gazon.