Acest acord care insumeaza in total 2,11 milioane de euro, regleaza aproximativ procesul dintre companie si victimele franceze. Sase francezi au murit in accident, iar 456 au supravietuit.

Cu acest acord, "obiectivul nostru este ca aceasta drama sa fie practic incheiata pana la Craciun", a explicat Bernard Courtois pentru AFP.

Conform declaratiilor lui Courtois, aproximativ 180 de familii au acceptat deja indemnizatia de 11.000 propusa de compania italiana in schimbul renuntarii la orice proces penal sau civil, douazeci de familii s-au alaturat unui proces de class action in Statele Unite iar alte douazeci continua procesul pe cont propriu.

Ceilalti 235, care au incheiat un acord cu Costa Crociere la 17 aprilie, au negociat pentru 8.000 de euro plus 1.000 de euro cheltuieli de aparare sau expertiza. Compania a platit aceasta suma la 4 mai.

Prin acest acord, pasagerii obtin posibilitatea de a se intoarce in fata tribunalului. "Nu au renuntat la nimic, ei pot inca sa aduca compania in instanta daca asta decid", a adaugat avocatul.

Atunci cand a lovit stancile de langa insula Giglio in Toscana, apropiindu-se prea mult de coasta, Costa Concordia transporta 4.229 de persoane de 60 de nationalitati diferite, dintre care 3.200 de turisti si peste 1.000 de membri ai echipajului. Catastrofa s-a soldat cu 32 de morti, dintre care sase francezi.

In Italia, unde are loc ancheta principala, noua persoane sunt acuzate printre care si comandantul navei Francesco
Schettino si secundul sau, Ciro Ambrosio, pentru omor multiplu din culpa, naufragiu si abandonul navei.

In Franta, parchetul din Paris a pornit o ancheta preliminara cu privire la naufragiu.

Citeste si:

Grecia mizeaza pe singura oportunitate ramasa: vrea sa devina destinatie de lux