"Am adus aici toata clasa pentru a vedea daca putem descoperi ce s-a intamplat. Cautam hotelul in care s-a ascuns capitanul dupa naufragiu", explica Benedetta, o profesoara urmata de o trupa de liceeni veniti sa vorbeasca cu curatorul acestei insule cu 800 de locuitori, citata de AFP.

Filippo, un liceean in varsta de aproximativ 15 ani, speculeaza asupra cauzelor catastrofei: "Daca se demonstreaza, comandantul bea in timp ce pilota nava? Poate Costa (compania) a incercat sa il acopere?"

Concordia a lovit violent o roca in noaptea de vineri spre sambata, saptamana trecuta, dupa care a esuat la 30 de metri de tarm, in fata insulei Giglio, de obicei ignorata in circuitele clasice. Pentru moment, au fost gasite 13 cadavre in mare sau in epava navei, iar aproximativ 20 de persoane sunt date disparute.

Comandantul, consemnat la domiciliu de marti, a recunoscut ca a facut o "prostie" navigand prea aproape de mal, dar a negat ca a intarziat sa alerteze echipele de salvare si ca a abandonat nava in timpul operatiunilor de evacuare.

"Imaginati-va, un vapor de asemenea dimensiuni, care sa scufunde astfel, asa ceva nu s-a mai vazut in istoria marinei italiene, nici chiar in cea mondiala, iar acest lucru trebuia sa ni se intample noua!", se mira un marinar cu experienta din portul insulei Giglio.

Ajunsi cu sutele de pe coasta la bordul feriboturilor, vizitatorii au luat cu asalat la propriu insula Giglio sambata si duminica, disputandu-si cea mai buna pozitie pe stanci pentru a surprinde in fotografii silueta in agonie a navei, inainte de a se indrepta catre restaurantele pescaresti din port.

"Vin oameni din toata Italia, doar pentru o zi. Sunt aici cu copii, cred ca este de un prost gust extrem", afirma Samantha Brizzi, responsabila de turism pe aceasta insula, care vara numara 5.000 de locuitori, cazati in vile exclusiviste raspandite in mijlocul chiparosilor si arbustilor mediteraneeni.

Danilo Rossi, in varsta de 28 de ani, a venit cu sotia, fratele si fiica sa in varsta de doi ani. "Vreau pur si simplu sa vad cu propriii mei ochi, nu reusesc sa imi revin, este cu adevarat groaznic".

Turistii straini inarmati cu creioane, caiete si agende hartuiesc cu intrebari primul jurnalist pe care il intalnesc in cale.
Chiar daca de acum Giglio "este cunoscuta peste tot in lume", primarul Sergio Ortelli refuza sa creada ca fermecatoarea sa insula, inconjurata de o rezervatie marina populata de ton si delfini, se va rezuma de acum in imaginatia oamenilor la catastrofa navei Concordia. "Sunt prea multe lucruri frumoase de vazut pe aceasta insula. Nava este doar un moment din istorie. Faceti fotografii si apoi uitati nava. In timp ce marea, este altceva, este cu adevarat vacanta", afirma el.

Dar pentru Luciana, o soferita de taxi din Giglio, "s-a terminat, totul s-a schimbat, incepand de acum vom avea turism catastrofa aici".