"Vremea buna anuntata de meteorologi pentru perioada urmatoare si zilele libere acordate bugetarilor au dus la cresterea numarului de turisti care evadeaza de acasa de 1 mai. In aceste conditii, proprietarii unitatilor de cazare au pregatit mai multe locuri in hoteluri si pensiuni, in crestere cu 15% fata de anul trecut", se arata intr-un comunicat al FPTR, relateaza Mediafax.

Cei mai multi turisti vor fi pe litoral (circa 25.000 de persoane), iar cele mai cautate statiuni vor fi Mamaia si Vama Veche, unde gradul de ocupare este de 100% din numarul de locuri pregatite. In celelalte statiuni de la Marea Neagra gradul de ocupare ajunge la 70% din totalul de locuri pregatite de hotelieri.

Aproximativ 20.000 de turisti sunt asteptati si in statiunile de la munte. Astfel, unitatile de cazare de pe Valea Prahovei vor fi ocupate in proportie de 70-80%, in timp ce in celelalte statiuni montane gradul de ocupare va fi de pana la 70%.

In ceea ce priveste agroturismul, acest segment a fost solicitat de aproximativ 30.000 de turisti, capacitatea de cazare din zonele cu traditie ajungand la 90%.

Un alt segment ofertat este cel al statiunilor balneare, unde sunt asteptati in jur de 10.000 de turisti. Pentru Delta Dunarii estimarile indica peste 1.000 de turisti.

"Romanii prefera sa petreaca minivacanta de 1 Mai in tara, astfel ca cererea pentru destinatiile externe a scazut cu 10% fata de anul trecut. Aproximativ 4.600 de turisti vor merge in vacanta in strainatate. Cei care pleaca din tara in aceasta perioada aleg, in special, ofertele city-break, destinatiile cele mai solicitate fiind Barcelona, Budapesta si Londra. In acest an, turoperatorii au introdus destinatii deservite de zboruri charter, precum Rhodos sau Egipt, pentru care care au inceput operarea mai devreme decat anul trecut", se mai arata in comunicatul FPTR.