Atat hotelierii de pe litoral, cat si agentiile de turism, asteapta vacanta de vara a copiilor cu cel putin aceeasi nerabdare ca acestia. Explicatia e simpla: majoritatea turistilor care aleg sa mearga pe litoralul romanesc in sejururi mai mari de 2-3 zile sunt familiile cu copii, scrie Mediafax.

Cei peste 3,2 milioane de elevi si prescolari din Romania vor intra de sambata in vacanta de vara, iar o parte dintre acestia vor pleca la mare cu parintii.

"Gradul de ocupare in luna iunie in Mamaia a fost de peste 50% in timpul saptamanii si mai mare de 80% in week-end-uri. Sunt insa hoteluri ocupate 100% in week-end", a declarat Nicolae Bucovala, presedintele patronatului Mamaia si proprietarul mai multor hoteluri pe litoral.

El a afirmat ca sudul litoralului, mai putin ocupat decat Mamaia, va incepe sa se umple de sambata, dupa intrarea copiilor in vacanta de vara.

"Fluxul de turisti pe litoral si, implicit, gradul de ocupare al hotelurilor, vor creste din acest week-end cu cel putin 20%. Peste 50% dintre cei care vin la mare in sejururi sunt familii cu copii", spune Marius Usturoiu, proprietarul agentiei Mareea, care trimite cei mai multi turisti romani pe litoralul romanesc Marii Negre.

El spune ca cele mai cautate statiuni sunt, in ordine, Mamaia, Eforie Nord, Jupiter, Venus si Saturn.

Usturoiu a afirmat ca in ultimii ani se observa o cerere crescuta din partea romanilor care merg la mare pentru serviciile all inclusive si, din acest motiv, a inchiriat pe o perioada de 10 ani hotelurile Mercur-Minerva din Mamaia, unde dezvolta din acest an un astfel de sistem. El a afirmat ca in luna iunie, gradul de ocupare al Family Club Mercur-Minerva a fost de 87%, iar in week-end-uri s-a apropiat de 100%.

Alaturi de el, alte cateva unitati de pe litoral practica sistemul all inclusive, printre care Dorna si Modern, tot din Mamaia, detinute de George Guci, si hotelul Saturn, din statiunea careia ii poarta numele, aflat in proprietatea Linicai Stan.

"Daca TVA la mancare s-ar reduce de la 24% la 9%, asa cum este la cazare si mic dejun, o serie de hoteluri de pe litoral ar trece la all inclusive", a adaugat Usturoiu.

Si Josef Goschy, proprietarul mai multor hoteluri pe litoral, printre care complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp asteapta intrarea copiilor in vacanta.

"Pana acum, gradul de ocupare a fluctuat de la o zi la alta, dar va creste si se va stabiliza de sambata, cand incepe vacanta", a adaugat el.

Hotelurile din Mamaia au fost mai ocupate cu 10-15% in luna iunie a acestui an fata de iunie 2011 datorita mai multor evenimente organizate in statiune in ultimele saptamani. Cresterea este explicata de specificul statiunii, unde merg in special tineri, mai ales in week-end-uri.

In sudul litoralului, in schimb, unde predomina familiile cu copii, luna iunie a acestui an a fost mai slaba ca iunie 2011, cand vacanta a inceput mai devreme.

"A mers mai slab fata de iunie anul trecut, din cauza ca in acest an copiii intra mai tarziu in vacanta. Dupa 23 iunie insa hotelurile vor incepe sa se umple", afirma Ciprian Constantinescu, proprietarul hotelurilor Delta din Jupiter si California din Cap Aurora.

El a observat ca fata de anii trecuti, turistii sunt mai pretentiosi si vor mai multe servicii, mai ales pentru copii. Si reprezentantii THR, compania hoteliera de pe litoral a SIF Transilvania, care detine 23 de hoteluri, au constatat ca turistii prefera hotelurile in care s-a investit, cu servicii mai bune, chiar daca platesc ceva mai mult.

In lipsa copiilor veniti in vacanta, unitatile companiei au functionat in iunie in principal datorita turistilor veniti la tratamente balneare.

"Avem turisti veniti la tratamente, dar asteptam vacanta copiilor. Cel mai bine merg acum hotelurile de trei stele, dar si cele de doua stele au succes in varf de sezon, cand cresc tarifele", a spus Linica Stan, directorul THR Marea Neagra.

Presedintele ANAT, Corina Martin, estimeaza pentru acest an o crestere de 10-20% a numarului de turisti pe litoral, tinand cont de trendul de pana acum. Cresterea este motivata si de faptul ca tarifele nu au crescut, ba chiar au scazut in unele cazuri si de numarul din ce in ce mai mare de evenimente din statiuni.

Anul trecut au fost pe litoral aproape 1,3 milioane de turisti romani, spune Corina Martin.