Anul trecut, in hotelurile all inclusive din statiunile de pe litoralul romanesc existau, potrivit datelor ANAT, 1.959 locuri de cazare, iar in acest an alte doua complexe hoteliere au trecut la acest sistem la inceputul sezonului, crescand numarul locurilor all inclusive cu 56%, la 3.065. Acestora li se adauga si hotelul de cinci stele, cu 400 de locuri, deschis recent de Mohammad Murad la Navodari si care functioneaza in regim de ultra all inclusive.

"Calculele arata ca anul trecut au ajuns in structurile all inclusive de pe litoral aproximativ 40.000 de persoane, majoritatea romani cu copii. In acest an, datorita suplimentarii numarului de locuri, estimam ca se vor caza la all inclusive pe litoral in jur de 62.000 de turisti", a declarat pentru Mediafax Marius Usturoiu, presedintele comisiei de Turism Intern din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Cresterea cererii pe segmentul all inclusive vine insa in contextul in care numarul romanilor plecati in vacante pe litoralul autohton a scazut fata de anul trecut.

"Preturile la cazare pe litoral nu au crescut cu mai mult de 10% fata de anul trecut, iar mancarea este mai ieftina decat vara trecuta. Oamenii sunt insa rezervati si asteapta oferte last minute", declara recent pentru MEDIAFAX Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Potrivit lui Usturoiu, din ce in ce mai multe structuri hoteliere aleg sa treaca la all inclusive datorita cererii mari pentru acest tip de turism. Cei care consuma all inclusive au nevoie de un buget mai mic, pentru ca au facilitati mai multe incluse in pret.

"A crescut de la an la an cererea pentru serviciile all inclusive. Ea, oricum, are un trend crescator, pentru locatii de acest tip din afara tarii, insa acum s-a amplificat, intrucat romanii isi securizeaza bugetul, iar pe sistemul all inclusive o fac mai bine.Valoarea serviciilor consumate in vacanta la all inclusive este mai mica cu cel putin 10-15% decat daca aceste servicii ar fi consumate pe componente in locuri diferite", a explicat Usturoiu.

Turistii romani care vin la all inclusive in tara nu sunt din piata celorlalte hoteluri de pe litoral. Absolut toti clientii care consuma all inclusive, sustine oficialul ANAT, sunt clienti care consumau acest tip de produs in exterior, iar acum consuma in Romania.

Proprietar: Gradul de ocupare a depasit 90%

"Merge foarte bine anul acesta, iar gradul de ocupare a depasit 90%. Majoritatea turistilor sunt romani, in general familii cu copii. Cei mai multi dintre ei mergeau inainte in Bulgaria si erau de multa vreme consumatori de all inclusive", a aratat George Guci, proprietarul hotelurilor all inclusive Dorna si Modern din Mamaia.

Tarifele medii pentru perioada iulie-august pe litoralul romanesc sunt de 60-65 euro/zi/persoana sau 600-700 euro/camera/sejurul de 6 nopti.

"Cred ca in cativa ani numarul unitatilor all inclusive va creste exponential, insa sper ca implementarea acestui tip de servicii sa fie facuta corect si cu un management eficient, cu expertiza in aceasta zona. Este un produs complex, integrat, care confera confort, din toate punctele de vedere, familiilor cu copii", a continuat Usturoiu.

Bellamy Zahiu, proprietarul hotelului all inclusive Savoy din Mamaia spune ca gradul de ocupare a ajuns la 98%, iar clientii sunt familiile cu cel putin un copil. "Asa se face ca la inceputul lunii iulie aveam in hotel 130 de copii, adica un copil pentru fiecare camera, proprietatea avand 131 de spatii de cazare. In topul preferintelor se afla preparatele din peste si preparatele la gratar", a adaugat Zahiu.

Pe litoral functioneaza zece hoteluri all inclusive, dintre care unul in Navodari (Phoenicia Luxury Hotel - 5 stele, 400 de locuri), cinci in Mamaia (Best Western Savoy - 4 stele, 295 de locuri, Modern - 4 stele, 342 locuri, Family Club Mercur-Minerva - 3 stele, 612 locuri, Dorna - 3 stele, 290 de locuri si Victoria - 3 stele, 660 locuri), unul in Neptun (2D - 3 stele, 446 de locuri), unul in Saturn (Saturn - 5 stele, 136 de locuri) si doua in Venus (Palace - 4 stele, 180 de locuri si Mezotermale - 3 stele, 104 locuri).

Anul trecut, au venit pe litoralul romanesc peste 1,95 milioane de turisti, in crestere cu 36% fata de 2011. Pentru acest an, reprezentantii agentiilor de turism estimeaza o scadere a numarului de turisti, sau in cel mai fericit caz o stagnare.