Doi fotografi romani, tata si fiu, s-au intors cu bine dintr-o calatorie de 69 de zile si 17.000 de kilometri in Asia, pe doua motociclete cu care strabatut 12 tari: R. Moldova, Ucraina, Rusia, Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Bulgaria.

"In general, se traieste cu bani putini acolo. Mai dai o amenda, un radar, intr-o seara n-ai gasit un hotel mai ieftin...", comenta, inainte de plecarea in cursa, Valeriu Pana, potrivit Mediafax.

Din putinii bani pe care i-au avut, cei doi avut de cumparat si benzina, in total 1.200 de litri (100 de plinuri), care i-a costat aproape 1.000 de dolari pentru ambele motociclete.

Tatal merge pe motocicleta din 2006 si parcursese, pana la calatoria spre orient, aproximativ 60.000 de kilometri. Fiul avea, insa, permis de conducere pentru motor de aproape un an, reusind sa faca 12.000 de kilometri. Niciunul dintre ei nu mai fusese atat de departe, nu parasise Europa si nici nu mai fusese plecat atat de mult timp cu motorul.

Cea mai lunga etapa facuta intr-o zi a fost de 850 de kilometri, de langa Istanbul pana la Bucuresti, si cea mai scurta a fost de 110, intre Langar si Iskashim, pe coridorul Vakhan, la granita cu Afganistanul, in Tadjikistan.

In lunga calatorie de 17.000 de kilometri, fiecare a petrecut efectiv pe motor, in cele 69 de zile, circa 280 de ore (aproape 12 zile). Au facut 7.800 de fotografii si aproape patru ore de filmare. Au urcat pana la 4.655 de metri, in Tadjikistan, au condus la 0 grade celsius in Georgia si la peste 45 de grade in Kazahstan.

Romanii au traversat trei lanturi muntoase: Muntii Altai - cand au trecut din Kazahstan spre Kirgiztan, Tian Shan - la trecerea din Kirgiztan spre Tadjikistan, si apoi au traversat Muntii Pamir, ajungand in Valea Wakhan - care se afla intre Muntii Pamir si Muntii Hindukush (Afganistan).

Zece dintre tarile pe care le-au traversat au facut parte din fosta Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Vali si Theo nu cunosc limba rusa, doar germana si engleza, insa, pentru a se intelege cu localnicii, s-au bazat, optimisti, pe un ghid de conversatie romano-rus editat in 1957, pe un dictionar si pe faptul ca tatal a facut in clasa a V-a, in urma cu 50 ani, un an de limba rusa, in care a invatat literele.

Citeste articolul integral pe www.mediafax.ro.