Seful bancherilor din Romania nu-si face griji ca bancile vor pierde procese din cauza clauzelor abuzive, Internetul a ucis agentii de turism, iar un asiatic a devenit, peste noapte, al doilea cel mai bogat om din China
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Radu Ghetea, presedintele bancherilor: “Nu imi fac griji ca bancile vor pierde eventualele procese privind creditele in franci”
28.000 de romani cu credite in franci elvetieni au rate cu 70% mai mari din cauza devalorizarii, iar avocatii ii indeamna la procese, scrie Ziarul Financiar.
Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, afirma ca nu isi face griji legate de pierderi in sistemul bancar ca urmare a proceselor care urmeaza sa fie declansate de debitorii persoana fizica cu credite in franci elvetieni sau yeni japonezi.
„Cine poate sa decida acum daca au fost explicate mai mult sau mai putin riscurile unui credit in valuta exotica. Ma mir ca avocatii vor sa dea in judecata Banca Nationala si bancile ca nu au explicat destul. Daca era o carte in care scria ce trebuie explicat ar fi fost altceva, dar acea carte a aparut dupa Directiva 48. Nu imi fac griji legate de pierderi in sistem din cauza unor astfel de procese“, a spus ieri Radu Ghetea la emisiunea Video ZF Live, care are loc in fiecare zi de la 12.00 la 13.00 si este transmisa pe site-ul Zf.ro.
Francul elvetian a crescut cu 70% fata de leu in ultimii cinci ani, ajungand la circa 3,6 lei, fata de 2,1 lei in anii 2007-2008, majorand astfel substantial ratele in lei si provocand intarzieri masive la rambursare.
Pretul democratiei: Profiturile corporatiilor cresc, in ciuda crizei, dar salariile o iau puternic la vale
Chiar daca marile corporatii americane se lafaie in profituri record, angajatii acestora nu se simt deloc mai bogati, dupa cum arata noile date statistice citate de Capital.ro.
In realitate, salariile reale au scazut cu aproape 7% in ultimii sapte ani, potrivit datelor colectate de compania de cercetare PayScale. Cu alte cuvinte, puterea de cumparare a muncitorilor americani este mult mai slaba decat inainte de criza. Intre timp, profiturile corporatiilor au crescut cu 18,6% fata de anul trecut, potrivit PayScale. De fapt, castigurile corporative au acum o pondere mai mare in PIB decat in orice alta perioada din istorie.
Constatarile PayScale sunt doar ultimele dintr-o serie de cercetari care indica faptul ca redresarea economica lenta nu a fost benefica pentru majoritatea americanilor. Inegalitatea veniturilor in SUA este la un nou record, lucru care se observa punand in balanta veniturile exorbitante inregistrate de cei 1% (milionarii Americii) cu salariile plafonate ale celorlalti americani. In 2012, un CEO mediu al uneia dintre cele mai mari companii din SUA era platit de 273 de ori mai bine decat angajatii sai, potrivit unui studiu al Economic Policy Institute.
Grapini arunca forfetarul in curtea avocatilor si dentistilor: "Cine s-a pronuntat in numele nostru?"
Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat de Guvern si va fi transmis catre Parlament, vizate fiind 8 domenii de activitate. Pe langa restaurante, pensiuni, baruri, spalatorii sau service-uri auto, aceasta taxa pare a fi dorita si de avocati sau stomatologi, potrivit afirmatiilor ministrului Maria Grapini. La ce capitol au incadrat reprezentati ai celor doua bresle declaratiile oficialului: fals sau adevarat?
Impozitul forfetar nu reprezinta o supraimpozitare si sunt cereri si din partea firmelor cu alte activitati, precum cabinete stomatologice sau de avocatura, sa li se aplice acest sistem, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, relateaza Wall-Street.ro.
"Nu este un impozit in plus (impozitul forfetar - n.r.), nu vor mai plati impozitul de 16% pe profit sau 3% pe cifra de afaceri, vor avea profitul pe care pot sa-l reinvesteasca, vor lua dividendele, care merg in sistemul de impozitare normal, ca la toata lumea. (...) Cei care au inteles ce inseamna tot preseaza sa se aplice. Am solicitari chiar si de la alte coduri CAEN sa introducem acest impozit, de la cabinetele stomatologice sau cele de avocatura", a afirmat Grapini.
Ca raspuns la afirmatiile ministrului Grapini, Madalin-Irinel Niculeasa, coordonatorul societatii de avocatura Niculeasa Tax & Regulatory, se declara in favoarea taxelor realiste, nu a celor construite pe “prezumtii”.
Compania care face afaceri de 1,4 miliarde de euro cu cinci angajati
Profitabilitatea pe angajat este un indicator de performanta, dar si de portofoliu. Vorbeste despre productivitate, eficienta, investitii in tehnica si sistematizare. In cele mai multe cazuri insa, profitul per angajat este un dat odata cu inregistrarea codului CAEN, noteaza Business Magazin.
Cei mai profitabili angajati din Centrul si Estul Europei sunt cele cinci persoane angajate la Panrusgaz Gazkereskedelmi, o companie maghiara care face un business de 1,4 miliarde de euro si profit de 14 milioane de euro cu 5 angajati. Compania a fost fondata in 1994 si are ca principal profil vanzarile de gaze importate de la Gazprom (actionarii companiei fiind LLC Gazprom Export, E.oN Ruhrgas International GmbH si Centrex Hungaria Zrt.). In afara de o secretara, ceilalti patru angajati de la Panrusgaz sunt toti directori - unul general, unul de achizitii, unul de strategie si unul de distributie, fiecare generand lunar un profit de 2,8 milioane de euro.
Desigur, imparteala si situatia au o tenta anecdotica, dar la baza sta un fapt foarte serios si anume ca domeniul vanzarilor de gaze si de energie are potential de a genera profit net, mai ales cand la mijloc nu sunt luate in calcul activitati de productie, explorare si asa mai departe.
10 lucruri de stiut despre capitala cu cei mai fericiti locuitori din lume
Copenhaga este nu doar capitala celei mai fericite tari din lume, ci si o oaza a magazinelor de designer si a restaurantelor rafinate. Cea mai frumoasa perioada pentru o vizita in capitala daneza este cea din ajunul Craciunului, informeaza Incont.ro.
Iata ce trebuie sa stiti inainte de a pleca la drum:
1. Danezii sunt cei mai fericiti oameni din lume
Potrivit Raportului Mondial raportat la Fericire, publicat de Natiunile Unite anul acesta, Danemarca a obtinut un scor de 7,6 din 10, devansand toate celelalte tari din lume. Ca o comparatie, SUA s-au clasat abia pe locul 17.
2. Multi dintre locuitori merg cu bicicleta
In orasele aglomerate, precum Londra, New York sau Beijing, mersul pe bicileta poate fi o adevarata provocare. In schimb, in Copenhaga, jumatate din populatie pedaleaza catre locul de munca. Ciclismul este si unul dintre cele mai frumoase cai de exploarare a orasului.
Fast Food de precizie
A schimbat mediul de business din lux, uneori rece si impersonal, cu unul mai apropiat, autentic, dar si mai dificil – cel al restaurantelor fast food. Dar nici fast food-ul nu mai este ce era, relateaza Forbes Romania.
Vara aceasta la Braila, Radu Tanase si-a dat seama ca a reusit in trei ani sa construiasca, impreuna cu asociatii sai, un brand. A aflat asta cand a vazut entuziasmul unei fetite care recunostea unitatea mobila a Calif care vinde inghetata autentic turceasca (dondurma), pe care fetita o stia din Bucuresti. Asa ca in acest moment Tanase lucreaza temeinic la francizare, pentru ca are din ce in ce mai multe cereri in acest sens. Primul kebab boutique Calif a fost deschis acum trei ani in Bucuresti, intr-un Centru Vechi care parea bombardat. Era o aventura in care porneau trei buni prieteni din domenii foarte diferite, niciunul cu experienta in restaurante, cu atat mai putin in fast food si inca si mai putin in fast food de calitate superioara, cum isi propuneau sa faca ei. In 2012 au avut o cifra de afaceri de 1,5 milioane de lei (circa 340.000 de euro), cu doua puncte de vanzare, unul in Centrul Vechi, celalalt in zona Iancului.
Un asiatic a devenit, peste noapte, al 2-lea cel mai bogat om din China
Lui Che-Woo (84 de ani) este fondatorul Galaxy Entertainment Group, un cazinou din Macau. Lui are o avere neta estimata la 22,1 miliarde de dolari, dintre care 10,2 miliarde obtinute numai anul acesta. Dar ce este si mai spectaculos este faptul ca proprietarul a castigat ultimul miliard intr-o singura zi, miercuri, iar valoarea actiunilor Galaxy a explodat, scrie Bloomberg.
Lui a devenit, peste noapte, al doilea cel mai bogat asiatic si, in ceea ce priveste profitul incasat pe 2013, performanta sa este depasita de numai doi oameni: Mark Zuckerberg, de la Facebook si Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea. Macau este versiunea asiatica a Las Vegasului si banii ruleaza aici cu viteze ametitoare, imbogatind jucatorii sau aducandu-i in pragul saraciei. In octombrie, numarul vizitatorilor s-a marit cu 14%, datorita sarbatorii nationale din China, iar hotelurile si-au triplat tarifele.
Twitter incepe numaratoarea inversa pentru listarea la bursa
Twitter si-a facut publice planurile pentru prima oferta publica initiala de la bursa, care se va ridica la un miliard de dolari, informeaza Financial Times. Incasarile companiei care opereaza site-ul de microblogging s-au triplat in 2012, cu toate astea, Twitter nu a obtinut niciodata profit in cei sapte ani de activitate, in ciuda faptului ca a revolutionat comunicarea online la nivel global. Incasarile sale, venite in principal din publicitate, au fost anul trecut de 316,9 milioane de dolari, iar analistii si actionarii sunt optimisti ca evaluarea brandului ar putea ajunge pana la 15 miliarde de dolari.
Cel mai probabil, listarea la bursa va avea loc luna aceasta. “Misiunea Twitter este sa dam fiecaruia puterea de a crea si impartasi idei instant si fara bariere. Afacerea si veniturile vor urma mereu aceasta misiune pentru imbunatatirea conversatiei libere la nivel global”, se arata intr-o scrisoare a companiei catre actionari.
Internetul a „ucis” agentii de turism
Odata cu aparitia site-urilor de rezervari online, meseria de agent de turism incepe sa isi piarda din importanta. Un site american a inclus-o deja pe lista “joburilor inutile”, potrivit CNN. Pentru cei mai grabiti calatori, conectati la tehnologie, ideea de a pune pe altcineva sa le rezerve vacantele, in timp ce ei stau degeaba, cand ar putea sa obtina informatiile necesare instant, pe Internet, pare gresita din start.
Daca in SUA, la jumatatea anilor ’90, erau 34.000 de agentii de turism, numarul lor a scazut intre timp la numai 13.000. Astazi, cei mai multi agenti care au ramas pe piata se orienteaza catre segmentul de lux si pregatirea calatoriilor de afaceri, singurele nise unde oamenii mai sunt dispusi sa plateasca pentru astfel de servicii.
Samsung estimeaza un profit trimestrial record
Samsung Electronics, cel mai mare producator de telefoane mobile si televizoare din lume, se asteapta la un profit record pentru perioada iulie-septembrie, scrie BBC. Profitul operational ar putea depasi 10 milioade de woni (9,4 miliarde de dolari) in trimestrul III, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Desi sud-coreenii au inregistrat un succes fulminant cu gama Galaxy, nici macar cei mai optimisti analisti nu se asteptau la asemenea rezultate. “Compania face o treaba extraordinara si isi continua rata de crestere. Ne-am fi asteptat ca aceasta sa scada odata cu aparitia producatorilor care fac telefoane mai ieftine, dar asta nu s-a intamplat, cel putin nu inca”, spune Andrew Milroy, analist la firma de consultanta Frost & Sullivan. Succesul Samsung se bazeaza, in mare parte, pe faptul ca a stiut sa profite de apetitul consumatorilor din pietele emergente.