Strainii, tot mai interesati de turismul viticol de la noi
Daca sunteti liberi in acest sfarsit de saptamana, aveti pofta de plimbare, dar nicio idee pentru o destinatie anume, va propunem sa dati o fuga pana in podgoriile pline de rod. E vremea culesului. In Dealu Mare si Dobrogea, licoarea are un parfum inconfundabil, iar turistii sunt invitati la o dulce betie in locuri splendide precum Toscana.
La 100 de kilometri de Bucuresti, pe drumul spre Buzau, la Fintesti, povestile incep din vie, locul in care turistii afla cum se obtin cei mai buni struguri, care dau o licoare tare si aromata. Apoi, urmeaza un tur in crama unde, in butoaiele noi sunt tinute vinurile pana sa ajunga la maturitate. Barricurile - cum sunt numite butoaiele de stejar cu aroma de vanilie - sunt cele care transforma licoarea in ceva elicat.
Ultima oprire, si cea mai apreciata de turisti, este cea a degustarii.
Proprietarii podgoriilor spun ca, in ultima perioada, interesul pentru turismul viticol a inceput sa creasca si la noi, la fel ca in Franta, Italia sau Spania. In plusPod, 30% dintre vizitatori sunt straini. Un astfel de tur, care include si o degustare de vinuri si cateva aperitive, costa 49 de lei.
Ne continuam plimbarea si ajungem la Ostrov, un tinut fermecat, aflat la granita dintre judetele Constanta si Calarasi. Aici, terasele de vie sunt arse de soarele bogat al Dobrogei, iar strugurii sunt dulci.
Pe malul Dunarii, turistii au parte de un spectacol oferit de dansatori si cantareti... mexicani. Strainii au fost fermecati de berbecul la protap si pastrama de oaie fripta la jar. Iar vinul rosu, Cabernet, Merlot sau Burgund cu iz de vanilie si fructe de padure se potriveste perfect cu bucatele din meniu.
In tinuturile Ostrovului se poate ajunge usor si din Bucuresti. Sunt 130 de kilometri, pe drumul spre Calarasi, pana la Dunarea pe care o traversati cu bacul.