CNN recomanda 10 destinatii de vacanta inedite, intre care Cercul Polar, spatiul cosmic si Romania
Uneori, nu e nevoie de o doza de adrenalina pentru ca un concediu sa se transforme intr-o aventura, ci doar de schimbarea destinatiei. De la cel mai nordic punct al lumii, pana la deserturile de sare din America de Sud, CNN a alcatuit o lista cu zece destinatii de vacanta trecute cu vederea de cei mai multi dintre turisti. Printre acestea se afla si Romania, scrie Mediafax.
Bolivia
Statul din America de Sud nu este cunoscut pentru statiuni de lux, restaurante scumpe, autostrazi sau mijloace de transport in comun pe care te poti baza, relateaza CNN. in schimb, aceasta tara compenseaza prin peisajele sale deosebite si prin experientele iesite din comun pe care le ofera turistilor.
Vizitatorii pot manca inimi de vita de la vanzatorii ambulanti, in La Paz, sau pot face drumetii pe Isla del Sol aflata pe lacul Titicaca, cel mai mare din America de Sud si lacul navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume.
Malawi
Malawi este de multe ori trecuta cu vederea in favoarea altor destinatii africane, cum ar Kenya, Tanzania sau Africa de Sud. Din acest motiv tara dispune de mai multe peisaje neatinse de interventia umana si de rezervatii naturale.
Pentru a va bucura cu adevarat de micul stat african, agentii de turism recomanda sa inchiriati o masina si sa strabateti tara de la un capat la celalalt. De la nord la sud, Malawi are doar 836 de kilometri.
Mongolia
Cei mai multi dintre turisti nu pun Mongolia pe lista prioritatilor de vacanta, pentru ca o considera ca fiind o stepa intinsa, aproape pustie, in care nu ai ce sa vezi. intr-adevar, Mongolia se intinde pe 1.564.116 kilometri patrati, de peste sase ori mai mult decat suprafata Romaniei si are o populatie de doar 3 milioane de locuitori, dintre care aproape jumatate in capitala Ulan Bator.
Daca hotarati sa vizitati tara lui Ginghis Han, care a pus bazele Imperiului Mongol, cel mai intins din lume la un moment dat, ar trebui sa o faceti calare, la fel ca temutii invadatorii de odinioara. O alternativa de transport este trenul, de la Beijing la Ulan Bator, o calatorie care dureaza 30 de ore, dar permite admirarea peisajului, spre deosebire de zborul cu avionul. O destinatie care nu trebuie ratata este desertul Gobi, unde puteti intalni ursi si camile salbatice.
Idaho, Statele Unite
Poate parea ciudat ca o destinatie din Statele Unite ale Americii este inclusa pe lista vacantelor inedite si mai putin cunoscute, mai ales daca tinem cont de faptul ca SUA este al doilea cel mai vizitat stat din lume, cu 67 de milioane de turisti in fiecare an. Idaho este unul dintre statele americane trecute cu vederea, poate si din cauza faptului ca este inconjurat de state foarte vizitate, care dispun de atractii turistice foarte cunoscute.
Idaho beneficiaza insa de peisaje la fel de spectaculoase ca si statele cu care se invecineaza, iar faptul ca nu este vizitat de atat de multi turisti nu poate fi decat imbucurator din punctul de vedere al potentialilor vizitatori. Astfel va veti putea bucura in voie de muntii, raurile si lacurile din vestul Statelor Unite. O activitate care nu trebuie ratata este raftingul pe raul Salmon, experienta care dureaza sase zile si strabate peisaje splendide.
Romania
CNN plaseaza tara noastra pe lista celor zece destinatii mai putin cunoscute care merita vizitate. Conform autorilor materialului, arhitectura stalinista din Romania contrasteaza cu arta si arhitectura medievala, care evoca o istorie bogata. Desi se indreapta rapid spre modernizare, Romania atrage turistii prin constructii vechi de sute de ani. Cetatile si sutele de sate medievale, unele datand chiar din secolul al XIII-lea, sunt exemple perfecte ale arhitecturii Evului Mediu si unele dintre cele mai bine pastrate constructii saxone din Europa.
Autorii recomanda drumetiile prin muntii Carpati, pentru peisajele superbe si pentru fauna interesanta, in special ursii din padurile Transilvanene. De asemenea, Carpatii sunt o alternativa a Alpilor mai putin cunoscuta, mai putin aglomerata si mult mai ieftina. Conform CNN, unele dintre obiectivele care nu trebuie ratate sunt Castelul Bran, Sighisoara si manastirile din nordul Moldovei.
Cape Breton, Canada
Insula de 177 de kilometri, aflata in Oceanul Atlantic, in apropiere de Golful Sfantul Laurentiu, este omisa de cei mai multi dintre turisti. Doar doua din zece persoane care viziteaza Nova Scotia ajung pana pe insula Cape Breton si mai putin de 10% dintre turistii din alte tari viziteaza Canada Atlantica.
Desi a fost si colonie franceza si britanica, insula este dominata de cultura scotiana, de la muzica pana la traditii si relief. Barurile si terasele locale sunt renumite, in special Red Shoe, (n.r. pantoful rosu, in limba engleza) din Mabou, numit asa dupa o pereche de pantofi patata, care a inspirat si o melodie. CNN recomanda sa va imprieteniti cu localnicii si sa dansati cu ei, o experienta deosebita pe insula.
Cercul Polar Arctic
Spre deosebire de celelalte exemple de pe lista, Cercul Polar nu este o destinatie mai putin cunoscuta, ci doar putin frecventata de turisti, din cauza costurilor si a dificultatii calatoriei. Zona incepe de la 66 de grade si 33 de minute latitudine nordica si se intinde pana la Pol, incluzand portiuni din opt state. Vara, soarele nu apune cel putin o zi, iar perioada se mareste cu cat avansezi spre nord, ajungand pana la zile si nopti care dureaza cate sase luni.
Regiunea cuprinde portiuni din opt tari, Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Islanda, insa CNN recomanda sa experimentati zona prin Norvegia. Arhipelagul Svalbard este cel mai nordic loc din lume locuit permanent si este zona perfecta pentru a vedea ursi polari sau alte animale arctice. Vara, soarele nu apune de pe 19 aprilie si pana pe 23 august. O experienta care nu trebuie ratata este atingerea Polului Nord, fie ca o faceti pe schiuri sau cu elicopterul.
Bhutan
Regatul aflat in sudul Asiei, la poalele muntilor Himalaya este ultimul stat budist din regiune. Bhutan este singura tara din lume care masoara fericirea cetatenilor si, spre deosebire de India si China, nu urmareste dezvoltarea turismului in mod special.
Daca ajungeti acolo, alegeti sa urmati traseul Omului de Zapada, o ruta dificila, care dureaza 24 de zile. Drumetia, care include varfurile care separa Bhutanul de Tibet, strabate unsprezece trecatori la mare altitudine in muntii Himalaya, nefiind recomandata celor mai putin experimentati.
Northland
Cei mai multi dintre turistii care viziteaza Noua Zeelanda aterizeaza la Auckland si apoi se indreapta spre sud. Astfel, regiunea Northland, aflata, asa cum ii spune si numele, in partea de nord a tarii, este de cele mai multe ori trecuta cu vederea. Zona este cunoscuta pentru cultura si civilizatia maori, reprezentate puternic in regiune, dar si pentru influenta europeana, dovada a trecutului tarii, dominata de colonistii de pe batranul continent.
Spatiul cosmic
Scumpa si periculoasa, aceasta excursie este aleasa, probabil, de cei mai putini dintre turisti. Space Adventures a trimis sapte vizitatori pe Statia Spatiala Internationala, la mai mult de 400 de kilometri deasupra Pamantului, timp de zece zile. Costul unui singur bilet este insa de 50 de milioane de dolari, mult prea scump pentru cei mai multi dintre noi.
Aceeasi companie planuieste o excursie spre partea intunecata a lunii, in 2017 sau 2018, care va costa 150 de milioane de dolari de persoana. in caz ca biletele va par prea scumpe, Mars One a organizat o selectie la nivel mondial prin care spera sa aleaga patru voluntari pentru zborul catre Marte din 2024.
Pe acelasi subiect: