Cele mai bune cinci locuri din lume in care sa locuiesti, daca vrei sa te simti intr-o continua vacanta
Daca te-ai saturat de orasul in care locuiesti acum si vrei ceva mai linistit sau, din contra, agitat si cu multe activitati, lumea este plina de astfel de locuri. Cotidianul britanic The Guardian a facut o selectie de cinci destinatii in care poti merge fie sa-ti petreci vacanta, fie sa locuiesti, si in care cu siguramta gasesti ceva diferit fata de tara natala.
1. Portland, Oregon
Orasul a fost dintotdeauna capitala celor cu viziuni liberale si a hipsterilor, astfel incat aici s-au instalat de-a lungul anilor multi straini, majoritatea europeni.
Este un oras foarte prietenos cu ciclistii si in care toata lumea ajuta pe toata lumea, ceea ce este putin neobisnuit pentru un oras din SUA.
Bicicletele sunt principalul mijloc de deplasare, mai ales ca orasul poate fi strabatut de la un capat la altul in numai 15 minute. Masinile sunt folosite ocazional si doar pentru iesirea din oras.
In ceea ce priveste imobiliarele, orasul este plin de bungalouri contruite in anii 1910-1920, cu fatade impunatoare si frumos decorate in lemn. Cine vrea sa se mute in oras isi mai poate achizitiona un apartament in blocurile masive construite in anii 1960-1970 sau in caretierele rezidentiale din generatia noua.
Preturile sunt pentru toate buzunarele, de la 150.000 de euro, pentru un apartament cu doua sau trei dormitoare, pana la peste 600.000 de euro, pentru apartamente luxoase cu mai mult de patru dormitoare.
2. St. Pauli, Hamburg
De peste o jumatate de secol, atunci cand vorbim despre Germania, ne gandim automat la Berlin. Cei care vor sa incerce ceva inedit in cea mai puternica tara a Europei pot alege Hamburg si, in special, cartierul St. Pauli, situat de-a lungul raului Elba, intre Karolinenstrasse si Schanzenstrasse.
Loc de intalnire al radicalilor din anii ’70-’80, cartierul este, in prezent, un loc boem si efervescent. Aici se serveste cea mai buna cafea din Germania, aici isi au atelierele cei mai in voga artisti, aici se regasesc o multitudine de trupe de teatru experimental si si mai multe magazine ciudate, cum ar fi “Sfintele Biciclete” (holybikes.de), noteaza The Guardian.
Hamburg este un oras mai scump ca Berlinul, dar are avantajul unui loc cu o economie in expansiune, care creeaza multe locuri de munca bine platite.
In ceea ce priveste locuintele, cine vrea sa se mute in cartierul din Hamburg poate plati in jur de 80.000-130.000 de euro pentru un apartament de 60-100 de metri patrati, sau pana la 200.000 de euro, pentru apartamente mai mari de 100-200 de metri patrati. In blocurile moderne, un metru patrat se vinde cu pana la 2.000 de euro.
3. Coasta de Nord din Maui, Hawaii
Pentru cei pasionati de surf, este clar ca acesta este locul cel mai potrivit. Dar si pentru cei care vor sa se relaxeze, tot acesta este locul cel mai potrivit. Coasta de Nord din Maui este locul in care toata lumea merge pentru a se rupe de realitate. Locul este unul linistit, cu plaje insorite si in care se aduna o importanta comunitate de artisti. Se pot face si excursii in zona, in jungla luxurianta, cu cascade spectaculoase.
Dezavantajul ar fi ca cei care vor sa vada intregul peisaj au nevoie de masina pentru a se deplasa pe cei 20 de kilometri de plaja si padure. Orasele cel mai dezvoltate din zona sunt Paia si Makawao, dar pentru cei care vor sa se relaxeze cu adevarat, recomandat ar fi mult mai linistitul Haiku.
Casele din zona sunt construite in stilul colonial al anilor 1850-1930, din lemn si cu un singur etaj. Pentru cei care vor sa se mute aici, apartamentele cu doua sau trei dormitoare, decomandate, costa in jur de 200.000-250.000 de euro, in timp ce casele cu pamant in jur pot ajunge pana la 700.000 de euro.
4. Cihangir, Istanbul
Toata lumea stie ca Istanbulul este orasul in care Occidentul se intalneste cu Orientul, iar in cartierul Cihangir acest lucru este evidentiat cel mai bine. Orasul a devenit in ultimii ani o adevarata metropola occidentala, cu crestere economica semnificativa, cu zgarie-nori si cu sisteme de transport sofisticate, mai ales in pregatirea pentru aderarea Turciei la UE.
Cartierul Cihangir mai pastreaza inca din aerul vechi, desprins parca din cartile lui Orhan Pamuk, cu magazine prafuite, ateliere in care se confectioneaza obiecte din lemn sau tarabe la care se vinde inghetata facuta in casa. Este locul in care barbierii inca isi mai tund clientii pe trotuar, iar darvishii danseaza pe strazi. Doar cele cateva cladiri inalte, care ofera o vedere spectaculasa spre podul luminat peste Bosfor si galeria de arta moderna iti aduc aminte ca traiesti in secolul 21.
Liberalizarea pietei imobiliare a facilitat cumpararea de locuinte in oras si de catre straini. Astfel, oricine doreste sa se intoarca in timp si sa-si cumpere o locuinta in celebrul cartier din Istanbul o poate face pentru sume care variaza intre 120.000-150.000 de euro (apartamente de 100 metri patrati) si 500.000 de euro (pentru apartamente de peste 250 de metri patrati).
5. Santa Cruz, Tenerife
Santa Cruz este un loc magnific si exotic, cu cartiere care dateaza in mare parte de la sfarsitul anilor 1800, dar si cu urme lasate de boomul economic de acum cativa ani, daca ne gandim la galeriile de arta moderna si sculpturile moderne din pietele publice sau cladirile cu forme ciudate, in special cele ale arhitectului Santiago Calatrava, care a proiectat si Orasul Stiintelor si Artelor din Valencia.
Santa Cruz este un oras nu foarte aglomerat, cu multe gradini publice pline cu portocali, in care mancarea este ieftina si buna si care indeplineste atat dorintele iubitorilor de mare, cat si pe cele ale dornicilor sa se catere pe munte.
Pentru cei care vor sa-si cumpere o locuinta in oras, preturile se incadreaza intre 130.000-150.000 de euro, pentru apartamente mici, de 50 de metri patrati, ajungand pana la 400.000 de euro, pentru apartamente mai spatioase, in centru.
Mai multe despre:
#imobiliare#vacante
Pe acelasi subiect: