China comunista are in prezent 596 de miliardari in dolari, cu 242 mai multi decat anul trecut, ceea ce ii permite sa treaca in fata SUA, prima economie a lumii (537 de miliardari).

Daca la cei 596 de miliardari din China continentala se adauga si cei 119 miliardari din Hong Kong, Taiwan si Macau, cifra totala se ridica la 715 miliardari. 

"In pofida incetinirii economiei, cele mai mari averi din China au sfidat contextul economic si au inregistrat cel mai bun an din istorie" a declarat presedintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf.

Hurun a identificat doar 50% dintre miliardarii chinezi, adaugand ca 15% din avutia Chinei este ascunsa de opinia publica. 

Raportul scoate totusi in evidenta succesele inregistrate de domenii precum comertul online, entertainment si alte servicii, in timp ce industriile traditionale precum otelul sau resursele naturale au inregistrat scaderi in ultimul an. 

Cresterea economica rapida a Chinei a produs intr-o scurta perioada de timp mai multi miliardari decat in oricare alta perioada a istorie. Toti au aparut in ultimul deceniu. 

In T2 din 2015, economia chineza a inregistrat un avans de 7% in ritm anual, in scadere fata de cresterea de 7,4% inregistrata anul trecut, si exista sase mari ca in trimestrul III ritmul cresterii economiei chineze sa coboare sub pragul de 7% pentru prima data dupa criza financiara globala.

Topul celor mai bogati oameni din China

1. Wang Jianlin, presedintele Wanda Group, care opereaza hoteluri, centre comerciale si sali de cinema, cu o avere de 34,4 miliarde de dolari, in crestere cu 52% comparativ cu anul trecut.

2. Wang Jianlin l-a detronat pe Jack Ma, fondatorul grupului chinez de comert online Alibaba Group, cu o avere de 22,7 miliarde de dolari.

3. Zeng Qinghou, fondatorul grupului de bauturi racoritoare si ape minerale Wahaha, cu o avere de 21,2 miliarde de dolari

4. Pony Ma, patronul grupului web Tencent, operatorul aplicatiei de mesagerie mobila WeChat, cu o avere de 19 miliarde de dolari

5. Lei Jun, proprietarul producatorului de smartphone-uri Xiaomi, cu o avere de 14 miliarde de dolari.