Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a pierdut 1,9 miliarde dolari, averea sa coborand la 37,8 miliarde dolari.

Cea mai mare pierdere a suferit-o Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om al planetei, potrivit celor mai recente raporte, cu 3,6 miliarde dolari in minus, in sapte zile.

Printre pierzatori s-au numarat si Jeff Bezos, CEO-ul Amazon, Larry Page si Sergey Brin de la Google, miliardarul Carlos Slim si fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Toti sunt in indexul Bloomberg al miliardarilor, care a raportat cel mai mare picaj din septembrie 2014.

Scaderea pe bursa, de vineri, care a continuat si astazi, vine in urma incetinirii economiei Chinei.

Investitorii au fost luati prin surprindere de devalorizarea yenului la inceputul acestei luni. Pierderi si pe partea petrolului, sectorului minier si al productiei industriale au completat  "tabloul", potrivit expertilor. Dar in acelasi timp, specialistii sunt de parere ca pietele se "reajusteaza" dupa "supraincalzirea" de la inceputul anului.

"O saptamana ca aceasta nu te face deloc sa te simti bine, dar daca faci un pas inapoi si privesti intreg 'tabloul', realizezi ca de fapt nu este un dezastru", a declarat John Collins, director de investitii la Aspiriant, SUA.

Cat despre pierderile miliardarilor: "Pentru ei inseamna niste procente, chiar daca 182 miliarde de dolari reprezinta o cifra mare".

Si prabusirea pretului petrolului, care a avut parte de cea mai lunga pierdere saptamanala din 1986 incoace, a contribuit de asemenea la "disparitia" a 15,2 miliarde dolari din buzunarele bogatilor din energie. 

Harold Hamm, presedinte al Continental Resources Inc, a pierdut noua procente din averea sa totala, saptamana trecuta. 

Cu toate acestea, multi dintre cei care au pierdut in ultimele zile au avut parte si de cele mai mari cresteri ale averilor de-a lungul anului, cu Zuckerberg singur castigand peste 3 miliarde dolari fata de aceeasi perioada din 2014.