In cadrul studiului au fost luate in calcul 133 de orase la nivel mondial si a fost folosit New York-ul ca punct de referinta. Au fost comparate costurile a peste 160 de servicii si produse, incluzand alimente, haine si facturi la utilitati.

De exemplu, Singapore s-a dovedit a fi cu 11% mai scump decat New York in ceea ce priveste alimentele de baza. Si impreuna cu Seul sunt cele mai scumpe si la capitolul haine, cu preturi cu 50% mai mari ca la New York. De asemenea, complexul sistem "Certificate of Entitlement" urca maxim pretul masinilor, transportul in Singapore costand de trei ori mai mult ca in NY. 

Informatiile stranse pentru acest studiu sunt destinate mai ales pentru a fi folosite online ca mod de calcul al nivelului de trai intr-un oras pentru expati si cei care calatoresc in interes de afaceri.

La capitolul moneda, curs valutar, EIU arata ca foarte rar top 5 ramane neschimbat, mai ales acum tinand cont de scaderea pretului petrolului si de deflatia de pe multe piete. Fluctuatiile de curs valutar si prabusirea pretului petrolului au avut efecte serioase in mai multe orase. Notabil, in Venezuela, moneda slaba a tras in jos Caracas cu 124 de locuri, de la al saselea cel mai scump oras anul trecut, la unul dintre cele mai ieftine in 2015.

Raportul nu a luat insa in calcul recentul salt al francului elvetian. Potrivit EIU,  Zurich ar fi ajuns in fruntea topului, daca ar fi dost inclus in analiza costurilor.

In 2014, Singapore a luat locul Tokyo care cu un an inainte a fost cel mai scump oras din lume. Capitala Japoniei a picat 11 locuri anul acesta, dupa ce moneda s-a depreciat in raport cu dolarul si deflatia a continuat cu impact puternic pe economie.

Cateva orase din India se regasesc la categoria cele mai ieftine din lume, cu Bangalore, Mumbai si Chennai in top 5 cele mai ieftine.