O "bucla"de 500 m va fi construita pentru inceput in campusul Israel Aerospace Industries (IAI), potrivit skyTran, compania care creeaza inovatorul model.

Daca aceasta prima linie va avea succes, orasul cu o densitate foarte ridicata a populatiei ar putea fi parcurs cu ajutorul acestor vehicule rapide, care vor atinge pentru inceput 70 km/ora.

Acest sistem de transport inovator este gandit sa rezolve problema traficului rutier mult prea aglomerat. Autoritatile spun ca-l vor da in folosinta in acest an, transmite BBC.

Fiecare vehicul va transporta cel mult doi pasageri, poate fi rezervat direct de pe smartphone si va ajunge in statia dorita de calator. Sistemul, controlat de un computer, este mult mai ieftin decat metroul usor, de exemplu.

"Metroul usor din Ierusalim a costat 160 de milioane de dolari pe km, linia San Jose din California a costat 110 milioane pe 1,6 km. Pentru SkyTran e nevoie de mai putin de 7 milioane de dolari pentru un km. Asta inseamna ca, pentru fiecare km al unei linii de metrou usor, avem 16, 17 sau chiar 20 de km SkyTran", a declarat Jerry Sanders, CEO skyTran.

"Daca acest vehicul va fi unul de succes, atunci vom fi foarte mandri sa fim primii din lume cu un astfel de sistem", a spus Moshe Tiomkin, presedintele Autoritatii de Transport Tel Aviv.

Se discuta deja ca sistemul sa fie implementat si in SUA si India.