"Scaderea de anul trecut are mai multe explicatii: disparitia de pe harta turistica a Tunisiei si Egiptului, din cauza tulburarilor politice, imaginea inca nerefacuta in 2012 a Greciei si majorarile de tarife in statiunile din Turcia, care au facut aceasta destinatiei mult mai greu accesibila pentru unii", a declarat pentru Mediafax Dragos Raducan, directorul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

In schimb, numarul celor care au mers peste granite cu afaceri sau in interes de serviciu anul trecut a depasit 57.000, fata de putin peste 43.500 in anul 2011. Aproape 90% dintre romanii plecati in interes de business in strainatate au ajuns in diverse orase din Europa.

In jur de 99% din cei care merg in vacante externe ajung in destinatii din Europa, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS). La scaderea numarului de romani in vacante in strainatate a contribuit si prelungirea crizei economice.

"Romanii nu mai au bani si de aceea raman in tara. Acesta este si motivul principal pentru care turismul intern a crescut atat de mult anul trecut. Multi au ales sa faca o singura vacanta, si aceea in tara. Litoralul a fost destinatia favorita, pentru ca multi romani asociaza vacanta cu marea", a afirmat oficialul FPTR.

Din acest motiv, numarul turistilor pe litoralul romanesc a crescut cu 36% anul trecut, la aproape 2 milioane de persoane.
In afara Europei au mers anul trecut aproximativ 13.500 de vizitatori din Romania, fata de 19.700 in 2011. In Africa au ajuns anul trecut 823 de romani, toti pentru vacante, iar in America de Nord - 4.358, dintre care 1.122 au fost in interes de afaceri.
O mare parte a romanilor care au ajuns in Asia, Australia si Oceania au mers pentru afaceri. Astfel, din 4.574 de romani plecati in Asia anul trecut, peste 2.000 au fost in interes de business, motivatie pentru care au ajuns in Australia si Oceania alte aproape 1.500 de persoane, dintr-un total de 2.246 de vizitatori romani.

Potrivit datelor INS, anul trecut au fost in vacante in tara peste 15,8 milioane de romani, in crestere cu 32% comparativ cu anul precedent. Doua treimi dintre "turisti" s-au cazat insa la parinti, bunici, rude si prieteni.