Gigantica statiune balneara, ale carei hoteluri au o capacitate de 80.000 de paturi, carora li se adauga casele si apartamentele de inchiriat, este de multa vreme un loc de vacanta preferat de petrecareti, in pofida coastei betonate, a kitschului produselor si a plajelor supraaglomerate, informeaza Mediafax.

Nimeni nu pare sa se ingrijoreze din cauza terorismului, cel putin la prima vedere. "Este o traditie: sa mergi la Burgas inainte de a face armata", a declarat Lior, in varsta de 18 ani, venita din Haifa, al treilea oras ca marime din Israel, impreuna cu alte trei tinere, la doua zile dupa atentatul soldat cu sase morti, dintre care cinci israelieni si un bulgar, si peste 30 de raniti.

"Nu imi este teama", afirma prietena ei, Gal, in varsta de 17 ani, care poarta un tricou pe care se poate citi in ebraica: "Burgas 2012 inainte de armata".

"Noua ne place aici. Nu este varful de gama, dar este bine si mai ieftin decat in Israel. Mergem in baruri in fiecare seara si ne putem incerca norocul la jocuri", afirma doi baieti in varsta de 23 de ani, Amnon et David, intr-un cazino, in timp ce acestea sunt interzise in Israel.

"Bulgarii par mai inspaimantati ca noi ... Viata continua", exclama o alta israeliana, Mazal, agent de asigurari in Tel Aviv, in varsta de aproximativ 50 de ani.

Sezonul este in plin la Sunny Beach, cu aproximativ 1.000 de israelieni, care reprezinta, potrivit turoperatorilor, aproximativ 6 la suta dintre turisti.

Fluxul de turisti nu a fost perturbat de atentat, marturisesc mai multi turoperatori intervievati pe aeroport. "Nu avem anulari. Oamenii intreaba ce s-a intamplat, dar nu par prea ingrijorati", declara Denita, a carei companie lucreaza cu Germania. Clientii sai urca intr-un autocar parcat la cativa metri de locul exploziei. "Oamenii sunt ingrijorati, este normal, dar nu inceteaza sa vina", afirma colega sa, Stella, ai carei clienti sunt polonezi, rusi si romani.

"Nu sunt anulari in acest stadiu", confirma un turoperator care intampina adolescenti olandezi. "Sa ne temem de ce? Am venit pentru mare, distractie si alcool", afirma unul dintre ei, Joras, in varsta de 18 ani.

Contrar turistilor, ingrijorarea apasa asupra aeroportului, fiind ilustrata de prezenta puternica a efectivelor de politie si de absenta oricarei indicatii privind orarul de zboral al avioanelor din Tel Aviv. "Toate avioanele charter din Israel au fost suprimate de pe tabloul cu informatii. Multe alte masuri sunt in vigoare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Transporturilor, Gheorghi Andreev.

Martora al atentatului, Shoshi Ailer, in varsta de 50 de ani, invatatoare originara din Hod HaSharon, in apropiere de Tel Aviv, considera ca masurile au fost "foarte putine" la sosirea avionului lor, care transporta 150 de turisti israelieni in ziua atacului.

Shoshi si fiul sau in varsta de 18 ani au avut noroc miercuri sa nu urce in autocarul care a explodat, incidentul constituind primul atentat antiisraelian din Bulgaria.

Daca majoritatea turistilor israelieni care au trecut prin oroarea atentatul au plecat a doua zi, Shoshi si fiul ei au decis sa ramana. Dar ea considera ca "multi oameni se vor gandi mai mult inainte de a veni". "Bulgaria nu va mai fi vazuta ca o tara foarte sigura".

Primind in 2011 aproape 8,7 milioane de turisti straini, dintre care 140.000 din Israel, Bulgaria se astepta la o crestere cu 8-10 la suta in acest an. In prezent, turoperatorii spera ca atentatul nu le va afecta prea mult afacerile.