"Compania Blue Air va fi sanctionata din acest motiv, chiar daca jurnalistii si-au asumat riscul semnand o declaratie pe propria raspundere. Nu aveau voie sa faca acest lucru, deoarece era o situatie speciala", a declarat Anton Marin.
O cursa Blue Air a efectuat, luni, un zbor test pe ruta Bucuresti-Bacau-Suceava-Cluj-Napoca si retur.

Conditiile de zbor din zona considerata contaminata de cenusa vulcanica sunt normale si nu pun in pericol siguranta avioanelor, potrivit lui Dan Stefanescu, pilotul aeronavei Blue Air care a facut luni o cursa test, fara pasageri, in zona respectiva.

"Totul este normal. Parametrii motoarelor si ai avionului au fost la valori normele. Am intrat exact in zonele raportate ca fiind cele mai contaminate, la o altitudine intre 3.000 si 8.000 de metri. Am intalnit formatiuni noroase, dar care nu aveau caracter de cenusa vulcanica, sau daca au fost prezente nu au influentat cu nimic operarea aeronavei. Dupa aterizare avionul a fost inspectat de catre echipa tehnica, dar nu au identificat defectiuni", a afirmat Stefanescu, director de zbor la Blue Air.

Spatiul aerian romanesc s-a redeschis in totalitate, luni seara, fiind operationale si aeroporturile din Targu Mures, Bacau, Iasi, Suceava, Constanta si Tulcea, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Marin Anton.