Cei care nu au putut pleca in aceste zile cu avionul din cauza norului de cenusa vulcanica se pot adresa companiilor aeriene pentru a-si recupera contravaloarea biletului. Multi insa prefera sa stea la hotel si sa plece imediat ce se reia traficul”, a declarat, pentru incont.ro, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Marin Anton.

El a explicat ca, potrivit unei rezolutii a autoritatilor aeronautice de la nivel european, calatorii pot primi doar contravaloarea biletului in astfel de situatii, care nu tin de companiile de aeriene, dar nu si despagubiri.

In acelasi context, comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, reamintea saptamana trecuta ca si in astfel de circumstante exceptionale, drepturile pasagerilor din UE vor fi respectate.

Kallas a spus ca, in afara de rambursarea intregrala a biletului, companiile aeriene sunt obligate sa ofere pasagerilor bauturi, mancare si servicii corespunzatoare, spre exemplu cazare in astfel de situatii.

Comitetul guvernamental pentru situatii de urgenta a decis ca, incepand cu ora 15:00, sa fie redeschise opt aeroporturi, respectiv cele din Otopeni, Baneasa, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu Mare si Baia Mare.

Aeroporturile din Targu Mures, Bacau, Iasi, Suceava, Constanta si Tulcea raman inchise, dar exista "o probabilitate destul de mare" sa fie redeschise marti dimineata, la ora 7.00, a spus premierul Emil Boc. Situatia acestor aeroporturi va fi stabilita luni seara, la ora 21.00.

Seful Guvernului a atentionat ca redeschiderea aeroporturilor nu inseamna ca pasagerii pot pleca spre orice tara si le-a recomandat acestora sa verifice destinatiile de calatorie la companiile care emit biletele.

Pentru a afla care este situatia zborurilor in Europa citeste si  Traficul aerian, reluat in aproape toata Europa! Vezi aici situatia zborurilor!