Mii de oameni au venit inca din zori in aerogari, cu speranta ca vor prinde un loc in primele avioane care decoleaza.

Cei mai multi au primit  numai vesti proaste. Chiar daca zborurile se reiau, multi vor fi nevoiti sa astepte chiar si o saptamana pentru un loc disponibil. Calatorii afectati de anularea curselor aeriene isi pot lua banii inapoi.

Inca de dimineata sute de oameni au venit la Aeroportul Baneasa. Toti vor sa prinda un loc intr-un zbor catre casa, locul de munca sau vacanta deja platita.

Cei mai norocosi au fost reprogramati pentru maine, dar s-a ajuns si la o saptamana de asteptare. La fel a fost si pe aeroporturile din Cluj sau Timisoara.

Cat timp tine aceasta situatie de forta majora, companiile nu ofera decat alte bilete la schimb sau returneaza contravaloarea.

La fel cum s-a intamplat in alte tari - cu KLM, Lufthansa, British Airways ori Air France - si compania Blue Air a cerut aprobarea sa zboare de proba prin norul de cenusa pe propriul risc. “Nu observam nimic periculos, totul este OK”, spune Dan Stefanescu, pilot sef. Aeronava a traversat toata tara pana in nord si a coborat spre Bucuresti prin Transilvania.

In aeroporturi, ori e pustiu pentru, pentru ca pasagerii au fost trimisi acasa, ori e plin cu oameni care inca mai spera sa plece. In orice caz, chiar daca oficial aeroporturile s-au deschis, mai mult de trei sferturi dintre curse au fost din nou amanate.

Aeroporturile Otopeni, Baneasa, dar si cele din Sudul si Vestul Romaniai s-au redeschis. Ramane ca pana maine sa se deschida si restul de sase din Moldova si Dobrogea.

In orice caz chiar daca ar fi deschise, asta nu inseamna ca pasagerii pot circula oriunde in lume. Franta, Germania, Marea Britanie sau tarile Beneluxului au anuntat ca spatiile lor aeriene raman inchise cel putin pana la miezul noptii.

Singurii mai norocosi sunt cei care au mai prins in loc in autocarele sau in trenurile care fac legatura cu Europa. Autogarile spun ca rezervarile s-au dublat zilele acestea si automat si numarul curselor internationale.

La Sibiu in autogari era imbulzeala mare la prima ora. Dupa ce au dormit si au mancat cate doua-trei zile prin aeroporturi oamenii s-au gandit ca mai bine ajung mai tarziu decat niciodata.

 La Oradea, unii dintre pasageri au ramas cu portofelele si cardurile goale, pentru ca nu si-au recuperat banii pe biletul de avion.

Nebunie si in Gara de Nord din Capitala, unde bataia cea mare s-a purtat pentru un bilet la trenul de VienaCFR Calatori va introduce maine o cursa suplimentara Bucuresti-Istanbul, iar celelalte curse internationale vor circula cu numar maxim de vagoane - 16.

Un nor de cenusa provocat de eruptia unui vulcan in Islanda perturba traficul aerian in Europa, determinand inchiderea spatiilor aeriene din mai multe state. Traficul aerian pe intreg teritoriul Romaniei este inchis de sambata, de la ora 18.00.

Ministrii Transporturilor din Uniunea Europeana au avut astazi o videoconferinta pentru a decide redeschidera a cat mai multe culoare aeriene. Mai ales ca, puse in situatia sa piarda milioane de euro pe zi, companiile de zbor au cerut politicienilor sa nu exagereze pericolul. Revenirea la normal va fi insa anevoioasa. Daca multe tari au inceput deja timid sa redeschida aeroproturi, Germania, Marea Britanie, Italia ori Belgia mentin restrictiile cel putin pana diseara. Mai rau, norul  de cenusa ar putea ajunge astazi si in Canada.