Atentatele teroriste si racirea relatiilor cu Rusia ingroapa turismul intr-una dintre cele mai vizitate tari din lume. Scadere cu 40% a rezervarilor pentru vacante estivale in Turcia
Hagia Sofia, Istanbul
Atentatele sinucigase din Istanbul, inrautatirea relatiilor cu Kremlinul si perioada dificila prin care trece clasa mijlocie din Rusia pun probleme industriei turistice si economiei Turciei, informeaza Reuters.
Sectorul turistic asigura peste un milion de locuri de munca si este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut numarul de vizitatori in Turcia a inregistrat o scadere relativ modesta de 1,6%. Insa primele semne privind varful de sezon din acest an, perioada mai - octombrie, cand Turcia realizeaza aproximativ 70% din veniturile din turism, nu sunt bune.
In 2014, Istanbulul a fost desemnat destinatia preferata de catre utilizatorii TripAdvisor. In luna ianuarie a acestui an, insa, un atentator sinucigas s-a aruncat in aer in apropiere de Moscheea Albastra din Istanbul, provocand decesul a 12 turisti din Germania, tara de unde vin cei mai multi turisti straini care viziteaza Turcia.
Exista riscul ca turistii din tarile bogate, cum sunt cei germani, sa se indrepte spre alte destinatii de vacanta, intr-un moment in care turistii rusi, a doua mare piata pentru industria turistica din Turcia, vor ramane acasa din cauza tensiunilor politice dintre Moscova si Ankara.
"Ingrijorarile legate de securitate au cel mai mare impact asupra turistilor cu venituri mari, in cazul carora sunt cele mai mari sanse sa isi modifice planurile de vacanta", a declarat Mehmet Besimoglu, economist la Oyak Investment.
Touroperatorul german TUI a anuntat deja o scadere de 40% a rezervarilor pentru vacante estivale in Turcia iar touroperatorul britanic Thomas Cook a informat ca o mare parte din clientii sai opteaza pentru vacante in Spania iar numarul celor care vor merge in Turcia s-a diminuat.
Economistii se tem ca veniturile din turism vor scadea cu un sfert in acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari si va sterge peste o jumatate de punct din cresterea economica. De asemenea, in conditiile in care anul trecut turismul a fost responsabil pentru jumatate din castigurile la contul curent, reducerea numarului de vizitatori va crea probleme si pentru obiectivul Bancii centrale de a reduce deficitul de la nivelul ingrijorator de 4,5% din PIB inregistrat in 2015.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a anuntat deja un plan vizand acordarea unui suport de urgenta pentru sectorul turistic, plan ce include un grant de 255 milioane de lire (87 milioane de dolari) precum si o facilitate care va permite companiilor din turism sa-si restructureze datoriile. Deocamdata nu este clar daca care va fi impactul acestor masuri.
Pe acelasi subiect: