100 de turisti din Germania au venit pe litoralul nostru in urma cu o saptamana. Toti au fost adusi pe litoral de renumitul tur-operator german Thomas Cook- Nekerman. Acelasi care in urma cu sase ani a renuntat la contractele cu tara noastra tocmai din cauza conditiilor proaste de care se plangeau turistii.

Anul acesta, reprezentantii agentiei spera sa aduca la noi peste 5.000 de nemti. Cu o singura conditie, insa: ca hotelurile pe care le aleg sa ofere servicii all-inclusive. Chiar si cei care au venit acum au optat pentru pachete all-inclusive. Numai ca servirea s-a facut tot la masa si nu in regim de bufet, de unde turistii sa isi poata lua ce vor si cat vor.

23 de turisti din Germania au petrecut un sejur de sapte zile la un hotel de 3 stele din statiunea Eforie Nord. Au platit in jur de 300 de euro de persoana pentru cazare si demi-pensiune.

''Doua zile ne-au dat la masa si dupa aia am facut reclamatie si ne-a adus bufet, dar au fost foarte stranii, adica au spus sa nu ne punem prea mult ca asa e meniul, putin sa ajunga la toata lumea",
povesteste Doina, o romanca stabilita in Germania.
 
Turistii straini care au ales sa se cazeze in regim all-inclusive au platit un pic mai mult, 400 de euro, insa si acestia au avut aceleasi probleme. N-au avut mancare pe alese.

''Ca sa fie standuri atunci trebuie sa fie cel putin 50 de turisti, nu se poate gati pentru trei persoane"
, spune Gabriela Marin, administratorul unui hotel din Mamaia.

In Bulgaria in schimb, 80% dintre hoteluri ofera pachete all-inclusive si ultra all-inclusive. Plaja din Albena este aproape plina. Majoritatea celor care se bronzeaza pe nisipul vecinilor sunt nemti care au venit aici sa petreaca sejururi de doua sau trei saptamani. Unii sunt deja la a doua vacanta aici. De pilda, un domn din Frankfurt. Plateste 38 de euro pe noapte si are mancare si bautura la dispozitie, 24 de ore din 24. "All-inclusive este foarte comod pentru mine pentru ca, daca vreau, pot sa merg sus, sa beau ceva si nu trebuie sa am mereu bani la mine. E mult mai usor sa nu te gandesti la bani, unde sa te duci, ce sa mananci", afirma turistul din Germania.

"Noi cautam resorturi ultra all-inclusive pentru ca suntem cu copiii si vrem sa ne relaxam",
marturisesc alti turisti.
 
Tot la bulgari am gasit si de-ai nostri care si-au luat demult gandul de la litoralul romanesc. Doamna Doina din Brasov, de exemplu, nu a mai fost la noi la mare de cinci ani.
 
Si ca sa tragem linie, aflati ca vara asta, hotelierii din Bulgaria asteapta la ei in jur de o suta de mii de turisti straini. La noi vor ajunge de 10 ori mai putini.

Exista si o parte buna in faptul ca nemtii au plecat deja de pe litoralul nostru. Nu au apucat sa vada dezastrul pe care l-au lasat in urma cativa indivizi, care au reusit sa fure, peste noapte, 24 de palmieri, plantati intr-un parc din statiunea Eforie Nord. Arborii tropicali nu au rezistat mai mult de 10 zile. Palmierii fusesera cumparati de primarie cu 150 de lei bucata, iar scopul lor era sa-i faca pe turisti sa se simta la noi, ca intr-o statiune exotica.