"Nu mai putem face modificari de tarife in mijlocul sezonului, pentru ca am semnat deja contractele, insa incercam sa venim cu oferte speciale, ca sa nu pierdem dintre clienti bugetarii si pensionarii", a declarat prim-vicepresedintele ANAT, Alin Burcea, citat de Mediafax.

El a mai spus ca majoritatea hotelurilor de doua si trei stele de pe Litoral pregatesc oferte speciale, de genul "stai sapte nopti si platesti cinci".

Potrivit lui Burcea, bugetarii reprezinta 25-30% din numarul total al clientilor agentiilor de turism.

"O sa incercam sa venim cu cât mai multe tipuri de oferte speciale. Nu vrem sa pierdem aceasta clientela", a afirmat el.

Si Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turism (FPTR), spune ca turoperatorii nu mai pot reduce tarifele, care au scazut deja cu circa 15% fata de anul trecut, iar singurele solutii sunt ofertele speciale.

"Va fi foarte afectat turismul extern. Sunt 1,4 milioane de bugetari, si o parte dintre ei vor renunta la vacantele din strainatate si le vor face in România. Va fi un pas inapoi pentru toata lumea. In niciun caz firmele din turism nu vor avea cresteri in acest an", a adaugat Raducan.

La rândul sau, Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita exclude varianta reducerii de tarife.

"Tarifele nu le mai putem reduce, pentru ca le-am tot redus in ultimii doi ani. N-as putea sa spun acum ce-o sa fac. O sa vad", a afirmat el.

Pe de alta parte, Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental, crede ca salariile bugetarilor nu vor fi diminuate, iar in cazul in care acest lucru se va intâmpla, totusi, nu va fi suficient.

"Cum vor fi luate aceste masuri de reducere a salariilor din punct de vedere tehnic? Am dubii foarte mari referitor la aceasta solutie si la eficienta ei. Ma astept la ce e mai rau, adica la cresteri de taxe si impozite", a spus Enache.