O alta varianta ar fi un TVA de 22 % incepand cu 1 ianuarie 2011, iar a treia varianta vorbeste despre un TVA diferentiat, respectiv maximum 25 % si minimum 10 % pentru produsele de baza.

Ultima varianta, si cea mai putin probabila, luata in calcul de Guvern este cea in care TVA ar creste la 25% si cota unica la 20%.
 
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, i-a informat pe membrii Guvernului, in sedinta de miercuri, ca FMI a cerut reducerea cheltuielilor si majorarea veniturilor inclusiv prin cresterea taxelor si ca deficitul bugetar din 2010 va depasi 5,9% din PIB, Fondul acceptand un deficit de 6,3-6,4%, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Potrivit acestora, ministrul Finantelor a spus ca FMI nu a avansat nicio cifra referitoare la procentul de crestere a taxelor, dar ca exista mai multe variante care sunt analizate.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a precizat ca in prezent se lucreaza la patru variante de majorare de taxe.

"Ministrul a facut in sedinta de guvern o prezentare succinta a discutiilor cu Fondul Monetar International, aratand ca expertii Fondului au cerut autoritatilor romane sa reduca cheltuielile si sa creasca veniturile, aratand ca o solutie este marirea taxelor, iar alta disponibilizarile. Ministrul a sustinut ca variantele sunt inca in analiza si nu a avansat nicio cifra privind cresterea TVA sau a cotei unice de impozitare, dar a explicat ca deficitul va fi totusi mai mare, iar FMI ar putea accepta pentru 2010 un deficit de 6,3-6,4% din PIB", au relatat surse participante la sedinta de Guvern, pentru Mediafax.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat, ieri, ca Fondul a propus majorarea TVA si a cotei unice, pentru a accepta o crestere a deficitului de la 5,9% pana la cel mult 6,9% din PIB, intrucat nu mai are incredere in Guvern ca va reduce cheltuielile.

Ministrul Vladescu a declarat, la randul sau ca Guvernul si misiunea FMI discuta mai multe variante, inclusiv posibile majorari de taxe.

FMI a anuntat inainte de inceperea discutiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by ca a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%.