In loc sa reducem cheltuielile, Executivul a ales sa platim cu totii acest pret, in loc sa dea afara cateva mii de bugetari asa cum a cerut FMI.

In conditii optime, statul se asteapta sa incaseze in plus anul acesta din TVA inca aproximativ 1,2 miliarde de euro. Este insa posibil ca aceste masuri sa conduca la adancirea recesiunii.

Chiar si in aceste conditii cresterea economica a Romaniei va fi zero, iar deficitul va fi 6,9%. Daca nu s-ar majora taxele, acesta ar ajunge la 9% din PIB la sfarsitul anului, spun surse guvernamentale.

Astfel, daca pana acum castigai 1.000 de lei si plateai un impozit pe venit de 16%, daca acesta se va majora la 20%, vei plati practic cu 38de lei mai mult taxe la stat.

Majorarea TVA se va simti direct in buzunarele populatiei. Practic totul se va scumpi.Astfel, veti plati cu 25 de lei mai mult pentru un produs pe care pana acum il cumparati cu 2.000 de lei si care era impozitat cu 19%.

"Reprezentantii FMI sunt foarte inflexibili si nu vor sa accepte nicio alta solutie pentru scaderea deficitului. Nu mai au incredere in nicio alta masura care le-a fost propusa la negocieri.

Vor sa creasca si cota unica si TVA incepand de maine, nu de anul viitor", au spus sursele citate, potrivit "Gandul".

Desi ministrii care au negociat cu Fondul au prezentat din nou scheme de reducere in sectorul bugetar si solutii de genul concediul fara plata pentru angajatii la stat, reprezentantii FMI nu au fost convinsi ca ele vor fi chiar puse in practica sau ca vor duce la reducerea deficitului din acest an, se arata in materialul publicat de "Gandul".

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!